Desetletja po najdbi je pleziozaver razkril svojo skrivnost

Computer generated 3D illustration with the prehistoric marine reptile Plesiosaurus
Foto: MR1805 iz iStock

Skupina raziskovalcev je opravila študijo na ostankih pleziozavra, ki je bil najden v bližini Wyominga. Svoja odkritja so zapisali v študiji, ki je bila objavljena v iScience, obenem pa lahko predstavlja tudi natančen vpogled v delo paleontologov. Slednje ni vedno zvezdniško, ampak je po večini zamudno in vzame več desetletij.

Preiskave pleziozavra, ki je bil najden leta 1995

Skupina paleontologov je raziskala primerek pleziozavra, ki je bil najden leta 1995. Ko je bil izkopan v bližini Wyominga so ga prestavili v Paleontološki muzej Glenrock, kjer so ga vse do danes bolj ali manj uspešno in redno preučevali. Resne študije tako na primerku ni bilo vse do zdaj.

Raziskovalci so svoje delo pričeli z opazko, da so pleziozavri najdeni predvsem v dveh različnih oblikah. Tisti z dolgimi in tankimi vratovi z majhno glavo in tisti s kratkimi vratovi in širokimi glavami, podobnimi krokodiljim. Najden pleziozaver je nekako združeval obe vrsti, saj je imel na dolgem vratu lobanjo, podobno krokodilji. Poimenovali so ga Serpentisuchops pfisterae, kar v (zelo) grobem prevodu pomeni bitje s kačjim krokodiljim obrazom.

Pleziozaver je bil dolg približno 7 metrov. Paleontologi so potrdili, da so imeli pri študiji na voljo približno 35 odstotkov celotnega bitja, kar je dovolj za mnoga spoznanja. Okostje je dobro ohranjeno, bolj občutno pomanjkanje so le okončine – zanje predvidevajo, da so bile plavuti. Pleziozaver je živel v času Mezozoika, natančneje med 66 in 101 milijoni let nazaj, bil pa je le eden od mnogih predstavnikov morskih plazilcev.

Pregled najdenega pleziozavra Serpentisuchopsa pfisteraea
Pregled najdenega pleziozavra Serpentisuchopsa pfisteraea Foto: on phys-org

Urednik portala Student.si

VIRphys
Prejšnji članekSprejem zlatih maturantk in maturantov
Naslednji članekObjavljen je ASEF razpis za raziskovalno delo v tujini

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.