DNK povezava bi lahko pomagala onkološkim pacientom

Resna posledica raka je nenadno zmanjšanje telesne teže, apetita in mišične mase, ki prizadene nekatere bolnike v kasnejših fazah bolezni. Sindrom, ki ga strokovno imenujemo kaheksija, je lahko tudi posledica drugih resnih bolezni, na primer srčnih bolezni in virusa HIV. Prizadene lahko celo otroke.

Kljub precejšnjemu trudu znanstvenikov je kaheksija do nedavnega ostala precejšnja neznanka. Vendar je v zadnjem času britanskim znanstvenikom uspelo razkrinkati nekatere vzroke za ta pojav, piše the Guardian. Znanstvena skupina pod vodstvom profesorja Ketana Patela je namreč pred kratkim našla povezavo med boleznijo in poškodbami DNK, ki povzročijo motnje v delovanju kemijskih prenašalcev. Ti nato sprostijo hormone, ki zavirajo apetit. Rezultat je resna izguba telesne teže.

Proces se normalno sproži, ko se v krvi nakopiči preveč formaldehida. Ta je potem prefiltriran v ledvicah, kjer sproži poškodbe DNK, zato ledvice začnejo sproščati hormon, ki zavira apetit. Med kemoterapijo pa bolniki prejmejo kemijsko spojino, ki napade DNK molekulo na zelo podoben način kot formaldehid. Tako lahko sproži podoben odziv telesa, kot bi ga sprožile prevelike količine formaldehida.

Raziskava obeta tudi možnosti zdravljenja bolezni, saj so odkrili, da ledvice proti možganom pošljejo prenašalec GDF15. To odkritje ima precejšen potencial za razvoj zdravljenja v prihodnosti. S protitelesi bi prenašalce namreč lahko nevtralizirali, vendar je pred tem potrebnih več raziskav o ostalih mehanizmih, ki se skrivajo za kaheksijo.

Ti bodo v prihodnosti morda pomagale onkološkim pacientom, ki jim kaheksija danes jemlje energijo, ko jo najbolj potrebujejo.

Prejšnji članekPrednosti in slabosti najpogostejših menstrualnih izdelkov
Naslednji članek9. najbolj dragocena znamka na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.