Prednosti in slabosti najpogostejših menstrualnih izdelkov

Najpogostejša menstrualna izdelka sta vložek in tampon. Z ozaveščanjem glede tega, kako s produkti za enkratno uporabo onesnažujemo okolje, pa so se med popularnimi izdelki znašle alternative za večkratno uporabo. Vsi produkti imajo svoje prednosti in slabosti. Pri pripravi prispevka smo razmišljali predvsem o zdravju, priročnosti in vplivu na okolje.

Vložki

Prednosti

Velika prednost vložkov je njihova dostopnost, saj jih najdemo v skoraj vsaki trgovini, medtem ko lahko nekatere druge produkte kupimo le v točno določenih prodajalnah.

Poleg tega so zelo enostavni za uporabo. Zamenjaš jih zelo hitro, niti v javnih straniščih nimaš večjih težav. Večinoma so varni in ženske, ki jih uporabljajo, nimajo zdravstvenih težav.

Slabosti

V nasprotju z zadnjo prednostjo nekateri vložki lahko povzročajo zdravstvene težave (izpuščaji, vnetje), če so narejeni iz sintetičnih materialov in pobeljeni, da izgledajo čisto beli. Poleg tega ne dopuščajo velikega pretoka zraka, zaradi česar je večja možnost za bakterijsko vnetje.

Vložki so velik odpadek, ki se ne reciklira. V enem letu jih zavržeš približno 250. Sestavljeni so iz različnih materialov, tudi takih, ki se razgrajujejo zelo počasi.

Čeprav obstajajo različne debeline in velikosti vložkov, tudi tisti največji včasih ne zagotavljajo varnosti. Ob močni menstruaciji lahko kri uide mimo in povzroči neprijetno situacijo.menstrualni vložki

Tamponi

Prednosti

Tamponi so lahko bolj udobni kot vložki, saj omogočajo več gibanja brez skrbi, da se bo menstrualni vložek premaknil. Zato je z njimi lažje telovaditi in celo plavati.

Tudi tamponi so zelo dostopni in še bolj priročni kot vložki. So zelo majhni, zato jih z lahkoto pospraviš v torbico in diskretno vzameš iz nje, ko jih potrebuješ.

Poleg tega se jih zagotovo ne vidi skozi oblačila in več svobode imaš pri izbiri spodnjega perila, medtem ko vložki zahtevajo dovolj veliko površino spodnjic, da nič ne uide.

Slabosti

Uporaba tamponov poveča nevarnost sindroma toksičnega šoka (angleško toxic shock syndrome ali TSS). To je sicer redek, a življenjsko nevaren zaplet nekaterih vrst bakterijskih okužb. Nevarnost je majhna, še bolj jo lahko zmanjšaš, če uporabljaš tampone z nizko vpojnostjo in jih menjaš pogosto.

Vstavljanje tampona ni najbolj priročno, zlasti za začetnice. Poleg tega ni vidno, kdaj ga je treba zamenjati. Menjava je lahko tudi zelo nehigienična, če nimaš čistih rok.

Kakor vložki so tudi tamponi okolju neprijazni. Vsebujejo materiale, ki niso biorazgradljivi in zato predstavljajo velikega onesnaževalca. Zlasti, ko pomisliš, koliko jih odvržemo.menstrualni tamponi na podlagi

Menstrualna skodelica

Menstrualna skodelica je postala zelo popularna alternativa vložkom in tamponom. Kljub temu je marsikateri žensko še vedno uganka. Če se odločaš za nakup, lahko prebereš odgovore na pogosta vprašanja in dileme glede menstrualne skodelice, o čemer smo že pisali.

Prednosti

Velika prednost menstrualne skodelice je večkratna uporaba, s čimer zelo zmanjšaš število nerazgradljivih ali težko razgradljivih odpadkov, ki jih proizvedeš mesečno. Nekatere ženske skodelico obdržijo 10 let, večina jo menja na približno tri leta.

To se pozna tudi pri stroških. Menstrualno skodelico, ki jo kupiš za približno 20 evrov, uporabljaš več let, medtem ko ta vsota pri produktih za enkratno uporabo zadostuje le za par mesecev.

Skodelica je zelo udobna in stabilna. Omogoča varno in neovirano telovadbo, tudi plavanje.

Potrebuješ le eno skodelico, ki jo opereš zelo hitro, pa tudi v predalu ne zasede veliko prostora.

Slabosti

Vstavljanje skodelice ni priročno in na začetku se moraš naučiti, kako se jo uporablja. Poleg tega jo moraš pred prvo uporabo v vsakem ciklu in po zadnji uporabi v njem razkužiti.

Ob menjavi je higienično splahniti skodelico, kar pa ni vedno mogoče, zlasti v javnih straniščih. Poleg tega moraš imeti za menjavo čiste roke, v nasprotnem primeru lahko pride do okužb in vnetij.

Tudi uporaba skodelice nekoliko poveča nevarnost sindroma toksičnega šoka.menstrualna skodelica

Menstrualne hlačke

Prednosti

Velika prednost menstrualnih hlačk je to, da se jih lahko uporabi velikokrat. Z okoljskega vidika so dobra alternativa produktom za enkratno uporabo.

Na dolgi rok so tudi bolj cenovno ugodne, saj jih ni treba kupovati vsak mesec. To pomeni tudi, da jih imaš doma vedno na voljo in ni skrbi, da ti jih zmanjka.

Zadržijo lahko več krvi kot tamponi in vložki, zato so tudi dobra izbira za nočno uporabo.

Slabosti

Ene hlačke niso dovolj, za cikel jih potrebuješ več, zato začetna investicija vanje ni poceni.

Niso najbolj priročne, saj jih je treba oprati takoj po uporabi. Potem pa še počakati, da se posušijo. To zahteva več truda, poleg tega je otežena menjava, ko nisi doma.spodnjice

Pralni vložki

Če ti je všeč način uporabe vložkov, a te skrbi količina odpadkov, ki jo proizvajaš, lahko poskusiš pralno alternativo.

Prednosti

Prednost takih vložkov je seveda manjša količina odpadkov, ki jih odvržeš ti in ki nastanejo med proizvodnjo. Poleg tega so na dolgi rok cenejši, saj jih uporabiš večkrat.

Vedno te čakajo v predalu ali omarici in ni skrbi, da ti jih zmanjka.

Zaradi materiala so bolj udobni kot navadni vložki. Ker ne vsebujejo kemikalij, je manjša možnost nastanka izpuščajev ali drugih vnetij.

Slabosti

Za pranje in sušenje porabiš več časa, kot če preprosto odvržeš tiste za enkratno uporabo. Sicer ni zelo težko, saj jih lahko opereš v stroju z ostalimi oblekami.

To pa oteži menjavo vložka, ko nisi doma, saj moraš že uporabljenega pospraviti v torbo.

Niso tako dostopni kot navadni.

Obstaja skrb, da vložek ne bo ujel vse krvi zaradi nesintetičnega materiala in ker se lahko premika, saj se ne zalepi na spodnjice.

Prejšnji članekNajbolj čudni športi
Naslednji članekDNK povezava bi lahko pomagala onkološkim pacientom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.