Dolgotrajna prekomerna teža lahko podvoji tveganje raka materničnega telesa

Že dlje časa je znano, da prekomerna teža in debelost povečujeta tveganje za razvoj raka materničnega telesa pri ženskah. Približno vsak tretji primer v Združenem kraljestvu je povezan s prekomerno težo. Raziskave kažejo, da naj bi ženske, ki imajo odvečne kilograme vse življenje, podvojile svoje tveganje za razvoj raka materničnega telesa.

Nova raziskava na Univerzi v Bristolu je s svojimi ugotovitvami napravila korak naprej pri razumevanju tveganj za razvoj bolezni. Odkrili so, da za vsakih dodatnih 5 enot ITM (indeksa telesne teže oziroma body mass index; BMI) tveganje za razvoj raka na endometriju maternice naraste za 88 odstotkov.

Povečanje tveganja za razvoj bolezni je višje, kot so znanstveniki domnevali pred tem. Nova odkritja namreč odražajo posledice dolgotrajne prekomerne teže, ne zgolj krajšega izseka v življenju posameznika. 5 enot ITM pa ravno predstavlja razliko med kategorijama prekomerne teže in debelosti.

Cilj podobnih raziskav v prihodnosti bo razumeti, zakaj je prekomerna teža oziroma debelost pomemben vzrok za razvoj rakavih obolenj. Prekomerna teža in debelost namreč povečujeta tveganje za kar 13 vrst raka, med njimi tudi za raka materničnega telesa. Potrebnih bo tudi več raziskav, s katerimi bodo znanstveniki skušali najti zdravila in terapije, ki bi zmanjšala tveganje za razvoj raka pri ljudeh s prekomerno težo. Zaenkrat nam ne ostane drugega, kot da z uravnoteženo prehrano in gibanjem skrbimo za zdravo telesno težo.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekLast minute prvomajski izlet: Rim in njegovi skriti kotički
Naslednji članek10 ljudi z močmi, ki jih znanost ne more pojasniti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.