E-jezik, ki zaznava pokvarjeno vino hitreje od ljudi

Female factory expert controlling wine production in alcohol beverage bottling plant.
Foto: Smederevac on iStock

Elektronski jezik človeškemu organu na videz ni preveč podoben, a njegove nitaste sonde so se v testu zaznavanja pokvarjenega vina izkazale za bolj zanesljive od človeških čutov. Pri nedavnem eksperimentu je e-jezik zaznal mikroorganizme v belem vinu že teden dni po kontaminaciji. Človeški čuti so spremembo arome zaznali štiri tedne pozneje.

Naprava lahko vinarjem pomaga ohraniti kakovost vina

»Če bi vzorec preverili z elektronskim jezikom, bi lahko po tednu dni zaznali kontaminacijo ali težavo z vinom, v nasprotju s čakanjem do štirih tednov v primeru senzorične analize,« je razložila Carolyn Ross, profesorica univerze Washington State, kjer so raziskavo izvedli. Rezultati so bili objavljeni v reviji Journal of Food Science in kažejo, da bi testiranje z e-jezikom lahko dopolnilo trenutne metode (vohanje, test v petrijevki). E-jezik bi vinarjem pomagal prej ujeti in odpraviti težave.

E-jezik zbira podatke ali »prstne odtise« različnih vin

Ko so potopljeni v tekočino, lahko senzorji e-jezika »okusijo« vino tako, da analizirajo prisotnost določenih spojin. Znanstvena skupina je instrument programirala v razne namene; med drugim za zbiranje neke vrste prstnega odtisa vina. S to metodo so hitreje prišli do informacij, ki bi zanimale proizvajalce vina. Ekipa meni, da e-jezik podaja zanesljive informacije o kakovosti vina in je primeren kot dopolnila tehnika, ne pa tudi nadomestilo za obstoječe metode.

Sommelier makes notes on the tasting card. Blind tasting of wine, close up. Winemaking training school
Foto: IL21 iz iStock

Kako je raziskava potekala?

Raziskovalci so različnim steklenicam rizlinga dodali štiri različne mikrobe. Ti mikrobi pogosto kontaminirajo belo vino in ga lahko pokvarijo. Hkrati povzročajo neprijeten vonj, med drugim po acetonu, krvomočnicah ali zatohlem. Skupina trinajstih izurjenih prostovoljcev je prepoznavala lastnosti vin po njihovih aromah, tako pozitivnih kot negativnih, vključno z zgoraj naštetimi vonji. Prostovoljci so preučili kontrolno skupino nekontaminiranih vin in vzorce kontaminiranega vina, ki je bilo v shrambi vsaj teden in največ 42 dni. E-jezik je doletela ista naloga. Uspelo mu je identificirati vse vrste kontaminacije, in to že po sedmih dneh. Človeški senzorični analizi je to uspelo šele po 35 dneh – 28 dni pozneje.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekV Srbiji odkrili 7000 let staro zgodovinsko naselbino
Naslednji članekKakšen naj bo tvoj nosečniški stil oblačenja za na faks (udobno na predavanja)?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.