sobota, 19 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Znanost Hubble je posnel presenetljivo podrobno sliko Saturna

Hubble je posnel presenetljivo podrobno sliko Saturna

Vesoljski teleskop Hubble zadnjih 30 let kroži nad Zemljo na višini 547 kilometrov. Ta stari teleskop je sicer imel nekaj problemov v zadnjih letih, vendar še ni zaključil s produkcijo neverjetnih fotografij našega kozmičnega dvorišča.

Na primer, v začetku tega meseca je Hubble posnel kristalno jasno sliko Saturna, 1,35 milijarde kilometrov oddaljenega planeta. Planeta, ki ga običajno lahko s prostim očesom vidite samo kot šivankino konico svetlobe.

Na Saturnu so poletja precej hladna

Trenutno je poletje na Saturnovi severni polobli, kar pomeni, da je njegova zgornja severna polovica nagnjena proti nam (in Soncu). A ni čisto tako poletje, kot si ga predstavljamo. Plinski velikan večino svoje toplote pridobiva iz svoje notranjosti in ne od Sonca. Povprečna temperatura pa je hladnih -178 stopinj Celzija.

Ta slika ni samo osupljiva, ampak znanstvenikom pomaga spoznati nove podrobnosti o planetu. Na primer, na severni polobli je vidna rahla rdeča meglica. NASA meni, da je to lahko posledica vročine sončne svetlobe, ki spreminja atmosferski obtok, ali zaradi spremembe fotokemične megle na planetu. Kot lahko vidiš na dnu slike, ima južni pol rahlo modre odtenke.

Saturn
Opazujemo lahko sezonske spremembe na oddaljenem planetu.

»Neverjetno je, da že nekaj let na Saturnu opazimo sezonske spremembe,« je povedala planetarna znanstvenica Amy Simon iz Nasinega vesoljskega centra Goddard.

Hubble je od leta 1990, ko se je prvič predstavil, opravil več kot 1,3 milijona opazovanj, večina teh slik pa je oddaljenih galaksij, meglic ali zvezd. Občasno pa posname fotografijo planeta bližje domu. To pomaga znanstvenikom, da spremljajo naše osončje brez dragih in dolgoročnih misij na vsak posamičen planet.

Kljub temu pa nekatera vprašanja vseeno potrebujejo vesoljska plovila za odgovore. Na primer, kako so nastali neverjetni Saturnovi prstani.

»Nasine meritve drobnih zrn vesoljskega plovila Cassini kažejo, da lahko prstani trajajo le še 300 milijonov let, kar je eden od argumentov, da so prstani relativno mladi,« je dejal planetarni znanstvenik Michael Wong s kalifornijske univerze Berkeley.

Journo, F1 and movie lover. Fight me on TW:)

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (8 ocen, povprečje: 4,75)
Loading...

1 komentar

  1. Ob Saturnu se pojavlja epohalno vprašanje, glede na dejstvo, da je geostacionarna orbita Zemlje nejvarnejše prebivališče ali evakuacijski prostor v Univerzumu. Če nas apokalipsa ali naravno sprejetje vojne napovedi s strani človeške civilizacije, ki jo napoveduje ponovna atmosferska kataklizma zadnjih dveh let ne bo preveč prehitela, bo raziskava Saturnovih prstanov aktualno koristna.Tako, da se že nahajamo pri vznožju velikanskega projekta – vzpostavitve obroča dihalnega plina okoli Zemlje na geostacionarni orbiti v primeru, da znanstveniki ugotovijo, da so bili do sedaj in da bodo še v bodoče stabilni in brez usodnih katastrofalnih uničenj. Sivc.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,183FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

3 ideje za aktivno preživljanje jesenskih vikendov

Jesenski meseci so za marsikoga najlepši v letu - poletne vročine je konec, priljubljene izletniške točke se spraznijo, narava pa je v svojem menjavanju...

Kje je bil tvoj dom na Zemlji stotine milijonov let nazaj?

Z novim digitalnim zemljevidom ti paleontologi ponujajo nov pogled na tvoje rojstno mesto skozi stoletja in ti predstavijo dinozavre, ki so živeli na tvojem...

Dve seriji iz 90ih, ki sta vredni binge-watcha

Ob naslovu prispevka si zagotovo najprej pomislil na Friendse. Prijatelji so seveda globoko zaznamovali devetdeseta leta, vendar smo za prispevek raziskali še dve seriji,...

Letos nagrade za študentska dela s področja divjadi in lovstva

Če si letos ali v letu 2019 diplomiral, magistriral ali doktoriral s področja lovstva in divjadi, lahko prejmeš finančno nagrado, ki jo podeljuje Strokovno-znanstveni...