Ingenuity zaključil četrti let in že dobil novo nalogo

Potem ko je dokazal, da je na Rdečem planetu možen nadzorovan polet, ima Nasin helikopter Mars Ingenuity novo nalogo: izvidnica pred roverjem Perseverance, katerega naloga je iskanje preteklih znakov mikrobnega življenja.

Naslednja faza razširja poslanstvo helikopterja tudi izven prvotne enomesečne demonstracije tehnologije. Zdaj je cilj oceniti, kako dobro lahko letalci pomagajo pri prihodnjem raziskovanju Marsa in drugih svetov.

»Zbrali bomo informacije o operativni podporni zmogljivosti helikopterja, medtem ko se Vztrajnost osredotoča na svoje znanstveno poslanstvo,« je v petek novinarjem povedala Lori Glaze, direktorica Nasinega oddelka za planetarne znanosti.

Zračna izvidnica

Način izvidništva, ki ga bi izvajal Ingenuity, bi se nekega dne lahko izkazal za koristnega tudi za človeške misije. Določil bi najboljše poti, ki jih bodo prečkali raziskovalci in dosegel lokacije, ki sicer niso možne.

Mini 1,8 kilograma težek helikopter je v petek uspešno izvedel četrtega od petih prvotno načrtovanih letov. »Gremo dlje in hitreje kot kdaj koli prej,« je tvitnila NASA.

Peti je načrtovan v prihodnjih dneh, nato pa bo njegovo poslanstvo podaljšano, sprva za en marsovski mesec.

Ali se bo nadaljevalo tudi čez to, bo odvisno od tega, ali je še vedno v dobri formi in je v pomoč, namesto da bi oviral cilje roverja – zbiranje vzorcev zemlje in kamnin za prihodnje laboratorijske analize na Zemlji.

Glavni inženir Bob Balaram je napovedal, da bo omejevalni dejavnik njegova sposobnost, da zdrži hladne Marsove noči, kjer se temperature spustijo na minus 90 stopinj Celzija.

Ingenuity se greje s grelnikom na sončno energijo, vendar je bil zasnovan da zdrži le en mesec, inženirji pa niso prepričani, koliko ciklov zamrzovanja in odmrzovanja lahko preide, preden se kaj zalomi.

NASA je sprva mislila, da se bo Vztrajnost oddaljila od mesta, kjer je pristala v kraterju Jezero 18. februarja, severno od ekvatorja planeta. To bi pomenilo, da je rover pustil Iznajdljivost in se preselil izven dosega komunikacije.

Zdaj želi agencija še nekaj časa obdržati Vztrajnost na tem območju, potem ko je našla skalnato izboklino, za katero menijo, da vsebuje nekaj najstarejših materialov na tleh kraterja.

Upajo, da bodo prvi vzorec zbrali julija

Raziskovanje helikopterja je vzbudilo domišljijo javnosti že od njegovega prvega leta 19. aprila, vendar je NASA dejala, da to ni bil dejavnik pri odločitvi, da bosta robota še naprej skupaj raziskovala Mars.

»Resnično želimo preživeti precej časa, kjer smo, in to je nekako naključna usklajenost,« je dejal znanstvenik projekta Perseverance Ken Farley.

Prejšnji članekV gore tudi gibalno ovirani
Naslednji članekSlovenija vstopa v rumeno fazo: vrnitev vseh študentov, lokali odprti do 22. ure

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.