Izvor vode na Zemlji spet buri duhove

Znanstveniki si že leta belijo glave z vprašanjem o izvoru vode na Zemlji. Trenutno v znanstveni srenji prevladuje prepričanje, da je bila Zemlja ob svojem nastanku brez vode. Ta je prišla šele pozneje iz meteoritov in drugih nebesnih teles, ki so trčila obnjo. Vemo, da je veliko meteorjev iz ledu, ki bi se skozi tisočletja nabiral in ustvaril oceane, ki prekrivajo 70 % zemeljskega površja.

ocean
Voda prekriva okoli 70 % Zemljinega površja.

Skeptiki trdijo, da je to nemogoče, saj bi bilo teh asteroidov premalo, da bi ustvarili 1386 milijard kubičnih kilometrov vode na našem planetu. Po njihovi teoriji je voda na našem planetu že od nekdaj.

Obstaja pa še tretja možnost, ki so jo raziskovalci z Univerze v Glasgowu predstavili v Nature Astronomy.

Nova angleško-japonska raziskava

V raziskavi je sodelovala tudi japonska robotska sonda Hayabusa, s katero so zajeli vzorec iz asteroida 25143 Itokawa. Vzorec so analizirali s posebno tehniko tomografije in ugotovili, da je v vzorcu veliko vodnih molekul.

asteroid
25143 Itokawa (vir: eso.org)

Voda je prišla iz meglice okoli planetov

Predvidevajo, da je voda nastala v vesolju, ko so med sabo reagirale molekule kisika in vodika v oblakih plina okoli planetov. Preden se planeti dokončno formirajo (in nekateri tudi pozneje), okoli njih kroži oblak delcev in plinov. Tam naj bi se s pomočjo sončevega vetra kisik in vodik začela združevati v molekule vode. Med potovanjem planeta skozi meglice se voda iz vesolja znajde na planetu, je za Guardian povedal Luke Daly z Univerze v Glasgowu.

A to še ni vse

A to ne more biti edini vir vode na Zemlji, zato znanstveniki sklepajo, da je del nje prišel tudi iz trkov z ledenimi meteoriti. Najbolj očitno je to pri sestavi vode na Zemlji, ki vsebuje tudi delež devterija in tritija. Pri teh dveh težkih vodah je atom vodika v molekuli izotop (ima več kot en nevtron). Prav to obliko vode pa veliko pogosteje najdemo na asteroidih, ki so trčili ob Zemljo.

izotopi vodika
Izotopi vodika. (vir: wiki)

Izsledki raziskave so navdušujoči za prihodnjo kolonizacijo vesolja. Pričakujemo lahko, da ima veliko več lun in planetov na sebi vodo, kot pa smo mislili do zdaj. Ker je ta osnovni pogoj za življenje, kot ga poznamo, je nepogrešljiva pri našem fizičnem raziskovanju vesolja. Prav zdaj NASA tudi načrtuje projekt Artemis, s katerim nameravajo na jugu Lune postaviti bazo za črpanje tamkajšnjega vesoljskega jezera.

Prejšnji članek8 najbolj overrated serij vseh časov
Naslednji članek9 razlogov, zakaj plesati tango

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.