Kaj bi se zgodilo, če bi virusi izginili?

Virusi človeštvu povzročajo preglavice že vrsto let in predvsem v zadnjem letu si je marsikdo zaželel, da bi izginili, s tem pa tudi vse težave povezane z njimi. Vendar vse skupaj le ni tako preprosto, saj imajo virusi pomembno biološko vlogo v biosferi.

Čeprav v vsakdanjem življenju besedo virus pogosto enačimo s povzročitelji bolezni, se moramo zavedati, da mnogi virusi sploh niso patogeni in so lahko celo koristni. Pomembno vlogo igrajo v človeškem mikrobiomu, ki ga ne sestavljajo zgolj bakterije. Tam prebivajo virusi, ki okužijo bakterije, virusi, ki okužijo druge mikroorganizme, in tudi virusi, ki okužijo človeške celice. V različnih delih telesa najdemo različne viruse, njihova prisotnost pa ima pomemben vpliv na naše zdravje. V naši ustni votlini na primer uravnavajo prisotnost ustnih mikrobov. Kadar pa se število določenih virusov v ustni votlini ali dihalih preveč poveča, se ravnovesje poruši in razvijejo se različne bolezni.

Viruse najdemo tudi v celicah živali, rastlin in drugih organizmov. Prisotni so v vseh ekosistemih na Zemlji, kjer njihova prisotnost najbolj vpliva na kolonije bakterij. Znanstveniki sklepajo, da virusi v oceanih vsak dan ubijejo približno 20 % vseh morskih bakterij, kar vpliva na kroženje snovi in prenos energije v ekosistemu. Posredno so virusi odgovorni za vezavo 3 gigaton ogljika letno v oceane, kar pomeni, da uravnavajo sestavo naše atmosfere in zavirajo učinek tople grede.

via GIPHY

Čeprav znanstveniki njihove vloge v prsti še niso podrobneje proučevali, že iz dejstva, da jih v enem gramu prsti najdemo do 10 milijard (celo več kot bakterij), sklepajo, da so tudi tu pomembni. Raziskave namreč kažejo, da bi tudi na kopnem lahko vplivali na kroženje hranil in ogljika, podobno kot v oceanih.

Če te zgoraj našteta dejstva še vedno niso prepričala: brez virusov morda tudi mi ne bi obstajali. Ker se je življenje razvijalo sočasno z virusi, so ti vplivali tudi na evolucijo živih bitij, ki je pripeljala do razvoja Homo sapiensa – človeka. Nekatere hipoteze pravijo, da so bili virusi ključni za razvoj evkariontov, kamor uvrščamo živali, rastline in glive. Genomi mnogih organizmov vsebujejo virusno DNK, pri človeku znaša delež virusne DNK v genomu 8 %.

Torej izginotje vseh virusov le ne bi bila tako dobra rešitev trenutne situacije. Ker pa niti patogenih virusov ne moremo kar odstraniti, nas bodo epidemije spremljale tudi v prihodnosti.

Vir: SciShow: What If All Viruses Vanished?

Prejšnji članekKako pripraviti najboljšo vročo čokolado?
Naslednji članekDa nas ne pretrese, ko nas strese

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.