Kaj je NFT? Najbolj vreden se je prodal za 69 milijonov dolarjev

Kriptovalute že nekaj let razgibavajo finančni trg in vsako leto slišimo nove izraze, ki se uporabljajo za določeno kriptovaluto. Najbolj poznani so vsekakor Bitcoin, Ethereum in zadnji Dogecoin. Z lanskim letom pa je v močnem vzponu trg NFT-jev. Če se je v letu 2020 zgodila eksplozija NFT-jev, saj so investicije vanje zrasle za več kot tristo odstotkov, pa leta 2021 še ni prepozno za vstop v svet NFT.

Kaj je NFT, ampak na kratko?

NFT preprosto pomeni Non-Fungible Token oziroma nezamenljivi kovanec. Med seboj jih ne moremo menjati ali jih razdeliti na več enot manjše vrednosti. Noben NFT ni enak drugemu, saj je vsak unikaten, edinstven, avtentičen. Bolj kot karkoli drugega so NFT-ji zbirateljska sredstva, med katere po enem letu štejemo že vse od umetnin, modnih dodatkov, kartic, glasbe, filma in tudi nepremičnin.

Na trg so stopile tudi blagovne znamke (Nike) in celo NBA, ki zdaj proizvajajo svoje blago v trgovini NBATopShot. Temu se pridružujejo tudi proizvajalci iger.

Največ nakupov NFT kovančkov se je opravilo s kriptovaluto Ether, saj je tudi zgrajen na Ethereumovi mreži in ga lahko klasificiramo kot valuto v valuti. Vsaka izmed kriptoverig ima svoje standarde, ki se tičejo uporabe in nakupov NFT-jev.

Kako vemo, da je unikat?

Na trgu je omejeno število kovančkov, pri katerih je najbolj pomembna lastnost prav unikatnost. Vsak izmed NFT-jev ima svojo sled, po kateri lahko pridemo do originalnega oziroma izvirnega ustvarjalca. Tako je lahko kupec popolnoma siguren v avtentičnost kovančka.

Vzpon NFT

Čeprav se je načeloma vse v zelo grobi osnovi začelo že z nastankom kriptovalut, pa se je prava norija začela šele s koncem lanskega leta. Celoten trg NFT-jev v letu 2020 je dosegel 250 milijonov dolarjev porabljenega »denarja« oziroma nakupov. Z začetkom leta 2021 pa je NFT mrzlica naredila šestnajst korakov naprej. Že v prvih treh mesecih leta je bilo opravljenih nakupov za več kot 200 milijonov dolarjev.

Beeplov NFT, ki je bil prodan za 69 milijonov dolarjev
Beeplov NFT, ki je bil prodan za 69 milijonov dolarjev

Najbolj vredni NFT

Kripto-umetnik Beeple je svojo umetnino Everydays: The first 5,000 days prodal za neverjetnih 69 milijonov dolarjev. Druga na lestvici je prav tako umetnina, tokrat CryptoPunks, ki se je v paru prodala za 7,6 milijona dolarjev na kos.

Za 2,5 milijona dolarjev se je prodal prvi tvit Jacka Dorseya iz leta 2006, na katerem je zapisal, da si ustvarja svoj Twitter. Povedal je, da bo izplačilo namenil v dobrodelne namene,

Za en milijon dolarjev se je prodal šestnajst sekundni posnetek vrtečega se zlatega gumi medvedka.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekGaja Ribič – o zgodnjem starševstvu in bulimiji
Naslednji članekMARVEL napovedal deset novih filmov

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.