Kaj je patent?

light bulb, incandescent, smoke
Foto: 51581 iz Pixabay

»Patentni sistem doda gorivo zanimanja na ogenj genialnosti.«, je rekel Abraham Lincoln. Pa veš, kaj pomeni izraz patent in nekaj patentirati? Patent ni le sopomenka za kakršenkoli izum in ima celo omejen rok trajanja. Gre za eno izmed pravic industrijske intelektualne lastnine, kamor sodijo še model, znamka, geografske označbe, žlahtniteljska pravica in topografija polprevodniških vezij. Da lahko izum postane patent, mora izpolnjevati določene kriterije, nosilcu pa daje nekatere pomembne pravice.

Katere pogoje mora izpolnjevati patent?

Za podelitev pravic patenta mora biti izum s področja tehnike, mora biti nov, na inventivni ravni in industrijsko uporabljiv. To pomeni, da pred datumom vložitve patente prijave vsebina izuma ni bila dostopna javnosti z ustnim ali pisnim opisom, z uporabo ali na drug način. Da je industrijsko uporabljiv, pa pomeni, da se lahko proizvede ali uporabi v gospodarski dejavnosti oziroma v kmetijstvu.

3D illustration of rubber stamp with the text patented. IP law and intellectual property patent concept
Foto: Olivier Le Moal iz iStock

Česa ni mogoče patentirati?

Odkritja, znanstvene teorije, matematične metode in druga pravila, načrti ter metode in postopki za duhovno aktivnost sami pod sebi ne veljajo kot izum, zato tudi ne morejo postati patent. Poleg tega ni mogoče patentirati izuma, katerega uporaba nasprotuje javnemu redu in morali. S patentno pravico tudi ni mogoče zaščititi izum kirurškega ali diagnostičnega postopka oziroma postopka zdravljenja, ki se uporablja neposredno na človeškem ali živalskem telesu. Tudi za to namreč obstajajo moralni razlogi.

Koliko časa je patent veljaven?

Ob izpolnjevanju vseh zakonsko določenih pogojev je patent veljaven 20 let od datuma vložitve patentne prijave. Obstaja pa tudi patent s skrajšanim trajanjem, ki se podeli za izum, dosežen z ustvarjalnim delom, ki ni nujno na inventivni ravni.

Komu se patent podeli?

Tistemu, ki je nekaj izumil – a ne vedno! Izumitelj in nosilec patenta namreč nista vedno ista oseba. Izumitelj je oseba, ki je ustvarila izum. Kot prijavitelj oziroma imetnik ali nosilec patenta pa velja, kdor je naveden v patentni prijavi in ob uspešni registraciji patenta postane imetnik patenta. Predvsem pri službenih izumih sta izumitelj in nosilec patenta lahko različni osebi. V takšnih primerih imetništvo  pravic na izumu ureja posebna pogodba.

Redundancy concept. Know your rights sign.
Foto: designer491 iz iStock
Prejšnji članekOdkritje dinozavrskih sledi razkrilo skrivnosti preteklosti
Naslednji članekUmetnost berljivosti: Vpliv pisav na branje in razumevanje besedil

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.