Kako bo v letu 2022 izgledalo življenje s koronavirusom?

Epidemija koronavirusa je zaznamovala zadnji dve leti našega življenja. A tudi po dveh letih in razvoju cepiva se situacija še vedno spreminja. Po mnenju strokovnjakov bo koronavirus na naša življenja vplival še nekaj let, če ne celo življenje. V zadnjih mesecih leta 2021 se je pojavil nov sev imenovan omikron, ki je še bolj nalezljiv, a hkrati manj škodljiv. Zato se je treba vprašati, kako bo izgledalo življenje s koronavirusom v letu 2022?

Dominanten sev bo postal omikron

Hitri testi za koronavirus in velik napis omicron.
Omikron bo postal dominanten sev.

Omikron so sprva zaznali v Južni Afriki, poleg tega se je konkretno razširil tudi v Veliki Britaniji. Vse dosedanje raziskave ugotavljajo, da gre za izrazito nalezljivo različico virusa, a tudi manj nevarno. Pričakovati je, da bo veliko več primerov okužb tudi med cepljeno populacijo, saj je omikron bolj odporen na cepivo. Vseeno tudi omikron ni nenevaren in bo zato med manj cepljenimi populacijami število hospitalizacij in smrti še vedno ostalo visoko. Poleg tega ostaja odprto vprašanje, kakšna je zaščita pred omikronom, ki jo imamo, če smo preboleli delta sev.

Pojavijo se lahko novi sevi

Dokler ni večina populacije cepljena, bo virus vedno imel možnost, da mutira naprej, zato pojava novih sevov ne moremo izključiti. Do sedaj so zaznali več mutacij koronavirusa, a razširili sta se dve, vsaka bolj nalezljiva od prejšnje, a tudi manj nevarna v primeru omikrona. V prihodnosti se lahko zgodi, da virus mutira tudi v bolj nevarno obliko, zato je potrebno čim večje cepljenje.

Najverjetneje bo potrebna tretja doza

Omikron je prišel v ospredje v času, ko je marsikomu začelo upadati število protiteles, ki jih je pridobil s prvotnim cepljenjem. Če to združimo z dejstvom, da je novi sev bolj nalezljiv, bo za uspešno zaščito potrebna tretja doza cepiva. Veliko je bilo vprašanj o uspešnosti cepiv proti novemu sevu, a dosedanje raziskave so pokazale, da so tudi »stara« cepiva dobra v boju proti omikronu. V prihodnosti mogoče ne bo tako in bo v primeru novih mutacij treba razviti nova cepiva.

Huda zima, nato bolj sproščeno poletje

Tako kot v lanskem letu lahko pričakujemo izrazito povečanje števila okužb, saj kljub cepljeni populaciji letos ni ukrepov, ki so veljali lani. Trenutno število povečanih okužb je povzročal delta sev, sedaj se v vse več državah pojavlja omikron, ki je bolj dominanten, zato se bo število okužb še vedno povečalo, a zaradi manjše nevarnosti in večjega cepljenja bi moralo biti število hospitalizacij manjše od lanskega leta v državah z višjimi deleži cepljenih. Poleti bodo okužbe zopet padle, a zaradi večje nalezljivosti in druženja bi znale biti večje od lani.

Maske in testiranje še vedno stalnica, novost leta tablete proti koronavirusu

Dve maski ena na drugi.
Maske ne gredo nikamor.

Najbolj izrazita ukrepa v zadnjih mesecih sta bila ponovna uporaba mask v notranjih prostorih in povečanje števila testiranj. V naslednjem letu bodo stvari ostale enake, saj so to za zdaj najbolj učinkoviti ukrepi v boju proti virusu. Vseeno bomo naslednje leto dobili tudi eno pomembno novost. To so tablete, ki naj bi bile skoraj 90 % učinkovite v preprečevanju resnih potekov bolezni pri ranljivih skupinah. Ključno vlogo pri uporabi bo še vedno igralo testiranje, saj mora bolna oseba tableto vzeti v prvih petih dneh okužbe.

Šole in fakultete bodo ostale odprte

Jasno je, da ob vsakem povečanju števila okužb eno glavnih vprašanj postanejo izobraževalne ustanove in njihovo delovanje. Po dveh letih in učinkih virusa je med strokovnjaki strinjanje, da morajo te ostati odprte, saj je škoda zaradi pomanjkanja socializacije med mladino velika in bi ponovno zaprtje na mladih lahko pustilo resne negativne posledice.

Ključno bo cepljenje in informacije o njem

Najlažji način, da preprečimo širjenje okužb in nadaljnje mutiranje, je cepljenje. Prav tako nam cepljenje omogoča dokaj normalno življenje. Tudi v naslednjem letu bo tako. Vse več držav bo sprejemalo ukrepe, ki bodo cepljenje naredili obvezno. Ravno zato je pomembno, da se informacije o prednostih cepljenja naredi bolj dostopne. Ravno nasprotno velja za širjenje teorij zarot in lažnih informacij o cepljenju, ki so zaradi družbenih omrežij razširjene bolj kot resnične.

Cepiva proti koronavirusu.
Največjo vlogo bo še vedno imelo cepljenje.

Ena takšnih je, da cepljenje lahko povzroči resne srčne težave. V raziskavi, opravljeni v prvi polovici letošnjega leta, so znanstveniki iz Oxforda odkrili, da je na 1 milijon cepljenih z vsemi cepivi povprečni pojav srčnih težav zaznan pri 1 do 10 ljudeh, medtem ko na 1 milijon okužb s koronavirusom povprečno težave s srcem dobi 40 ljudi več. Hkrati so težave s srcem pri cepivih minimalne in so se v vseh primerih pojavile v prvem tednu po prejetju prvega ali drugega odmerka, medtem ko je pojavnost po prebolelem koronavirusu lahko veliko hujša, nepredvidljiva in celo ogrozi življenje.

Ne glede na vse bo leto 2022 boljše

Kljub novemu sevu so znanstveniki prepričani, da bo leto 2022 boljše kot leto 2021. Že prejšnje leto je bilo dokaj normalno zaradi povečanega števila cepljenega prebivalstva. Primer tega so prazniki, ki smo jih lahko preživeli v družbi bližnjih. Zato so napovedi za naslednje leto kljub vsemu še bolj optimistične.

Prejšnji članekUradno je! Ta Spider-Man film je najboljši
Naslednji članekDruštvo Animoku je popestrilo praznike s streamanjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.