Uradno je! Ta Spider-Man film je najboljši

Od leta 2002 je izšlo devet Spider-Man filmov, pri tem pa se občinstvo sprašuje, kateri je najboljši. Na družbenih omrežjih potekajo vojne glede filmov in igralcev oziroma vsega, povezanega s to znano franšizo. Zato ti spodaj prilagamo seznam vseh devetih fiilmov, ocenjenih od »najslabšega« do »najboljšega«.

9. Spider-Man 3 (2007)

Spider-man 3 (2007) - Trailer

Po mnenju mnogih je ta del najšibkejši od vseh, na njegov račun pa še dandanes šalam ni konca. Spider-Man je tu upodobljen s strani Tobeyja Maguireja. Lik se nahaja na pozitivni točki svojega življenja, izgleda, kot da vse teče tako, kot mora, dokler se ne pojavi nova grožnja – Goblin (James Franco), the Sandman (Thomas Haden Church) in Venom (Topher Grace).

Spider-Man 3 je poln nepotrebnih podzgodb in nesporazumov. Občinstvo še dodatno moti dejstvo, da Mery Jane (Kirsten Dunst) ugrabijo že tretjič v franšizi. poleg tega zmedo povzroča vključitev Venoma. Zgodba slednjega deluje slabo razvita.

Film ni nekaj najslabšega, kar se je zgodilo v zgodovini filmov (kot mnogi radi trdijo), vendar je v primerjavi z ostalimi deli definitivno na koncu lestvice priljubljenih.

8. The Amazing Spider-Man 2 (2014)

THE AMAZING SPIDER-MAN 2 - Official Trailer (HD)

Ta  film je izšel sedem let po prejšnjem in je ponovil kar nekaj njegovih napak. Tukaj spremljamo Andrewa Garfielda v vlogi Spider-Mana, ki se spopada z Electrom (Jamie Fox), istočasno se tema širi iz Oscorpa in Harryja Osborna, v zraku je vprašanje skrivnostne smrti Petrovih staršev, Spider-Man pa poskuša popraviti svoje razmerje z Gwen Stacy (Emma Stone). Vsekakor zelo »zaposlen« film.

Poleg tega, da je bilo v samem filmu veliko nasičenega dogajanja, so bili tudi izven njega ustvarjalci filma zelo zaposleni, saj so se ukvarjali z večimi projekti naenkrat. Kljub temu v filmu še vseeno  lahko uživamo – uvodna akcija filma je napeta tako kot Spider-Manov boj z Electrom. Vendar glavni dodatni vrednosti predstavljata Andrew Garfield in Emma Stone, ki sta bila v tistem času par. Zato sta prikazala eno izmed najboljših filmskih romanc, ki je dodatno zabolela, ko je Gwen na koncu filma umrla.

7. The Amazing Spider-Man (2012)

THE AMAZING SPIDER-MAN 3D - Official Trailer

Občinstvo je bilo v tem času žalostno, da se je prejšnja verzija Spider-Mana s Tobeyjem Maguireom nepričakovano končala. Kot da to ni bilo dovolj, pa so se ustvarjalci nove verzije odločili spremeniti samega junaka – tu je Peter Parker predstavljen na bolj trendovski, lepši način, v smislu »skater boy« tipa junaka. Ponovno sta film rešila Andrew Garfield in Emma Stone s svojo zaigrano oziroma resnično romanco.

Poleg drugačnega Petra Parkerja in Mary Jane je v tej verziji kot negativec predstavljen nov goblin. V filmu je tako prisoten stalen konflikt med starim in novim, saj so želeli preizkusiti nekaj drugačnega, vendar so bili omejeni s stripi.

Še vseeno je film solidna predelava glede na okoliščine, verjetno bi bil še boljši, če bi izšel malo kasneje.

6.  Spider-Man: Far From Home (2019)

SPIDER-MAN: FAR FROM HOME - Official Trailer

Po sedmih Spider-Man filmih si je težko predstavljati, da bo lik deloval svež in da bo zgodba ostala zanimiva. Spider-Man: Homecoming (2017) je predstavljal nov, drugačen in zanimiv pogled na lik, s tem ko ga je »povlekel« v Marvelov svet. Vendar pa je deloval kot noviteta, zato, ker je zanimivost več ali manj temeljila na dejstvu, da se je Spidey znašel v novem, cinematičnem vesolju. In ne na priložnosti, da se lik naravno razvije v svojih lastnih filmih.

Kljub temu je Marvelu ponovno uspelo! Far From Home ponuja novo, bizarno zgodbo, ki Petra in njegove prijatelje popelje iz New Yorka v Evropo. Marvel je potreboval počitek od teme in pogube filma Endgame, kar je s tem definitivno tudi dosegel.

5. Spider-Man: No Way Home (2021)

SPIDER-MAN: NO WAY HOME - Official Trailer (HD)

Ta film je verjetno eden izmed najbolj pričakovanih filmov leta 2021. Kot tak je moral doseči kar visoke stanarde. Po mnenju večine mu je to tudi uspelo, zato lahko rečemo, da počasti vse svoje predhodnike. Homecoming premaga No Way Home za las, samo zato, ker prvi bolje zasenči Marvelov aspekt filma in na tak način poudari samega junaka, da ta lahko zažari v celoti.

4. Spider-Man: Homecoming (2017)

Spider-Man: Homecoming Trailer #1 (2017) | Movieclips Trailers

Po Tobeyju in Andrewu je bilo zelo malo navdušenja nad tem, da bi heroja upodabljal nov igralec. Zato je imel ubogi Tom Holland pred sabo kar težko nalogo – da se loči od prejšnjih dveh igralcev, ki sta nedavno upodabljala Petra Parkerja.

Na srečo pa je bil Disney kos nalogi in je poudaril naivnost Toma Hollanda (do sedaj najmlajšega Spider-Mana) v svoji vlogi srednješolskega Petra Parkerja. Tako se je ta originalna zgodba resnično osredotočala na najstnika, ki se trenutno spopada s težavo v obliki srednje šole. To se je sicer malo izgubilo zaradi prisotnosti Iron Mana, vendar je kljub temu Marvelu uspelo vzpostaviti zanimiv »mentor-učenec« odnos med Tonyjem Starkom in Petrom Parkerjem.

3. Spider-Man (2002)

Spider-Man (2002) Official Trailer 1 - Tobey Maguire Movie

Pa smo prišli do originala brez kakršnihkoli podnaslovov – preprosto samo Spider-Man. Ta film je vzpodbudil trend v Hollywoodu za novo generacijo filmskih uspešnic in za v kostume oblečene igralce. Lik je ponovno oživel skupaj z žanrom in postavil smer za prihodnje Spider-Mane in ostale superjunake, ki so prišli za njim.

Vse od Petrove prve uporabe novih moči do na glavo obrnjenega poljuba lahko vidimo strast, ki jo ustvarjalci filma gojijo do svojih likov. Nenazadnje pa je bil Tobeyjev Spider-Man prava mera dnevnega piflarja in nočnega junaka.

2. Spider-Man 2 (2004)

SPIDER-MAN 2 Trailer (2004)

Dve leti po smrti strica Bena (Cliff Roberston) in Peter Parker še vedno drži obljubo, da se bo boril proti zločinu. Sicer je New York varnejši, vendar osebno življenje Petra ni – težave ima na fakulteti, je na meji bankrota in je prisiljen gledati, kako se bo Mary Jane poročila z drugim.

Redkokateri film o superjunakih se je približal tej veličastni, poživljajoči in presenetljivo čustveni viziji zgodbe Petra Parkerja in Mary Jane, ki so jo imeli ustvarjalci tega filma. Petnajst let kasneje film še vedno odmeva kot odlična akcija, ki istočasno predstavi težave odraslosti in odgovornosti. Vsekakor je povečal standard za ostale podobne filme, žanr pa od takrat ni več isti.

1. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

SPIDER-MAN: INTO THE SPIDER-VERSE - Official Trailer (HD)

V času izida tega filma je bilo izdanih že osem različnih Spider-Man filmov s tremi različni upodobitelji junaka. Ta animirana predstava lika pa ne samo, da je odgovorila na vprašanje o več verzijah Spider-Mana, ampak jo je tudi popravila. »Preobilnost« istega junaka razloži tako, da reče, da so to pač različni pararelni univerzumi.

Animacija ujame duh Spider-Mana in je verjetno edini film o superjunakih, ki popolnoma predstavi umetnost stripov.

Prejšnji članekNagrade za najboljše igre leta 2021
Naslednji članekKako bo v letu 2022 izgledalo življenje s koronavirusom?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.