Nagrade za najboljše igre leta 2021

Končalo se je leto 2021 in čas je, da izberemo najboljše igre tega preteklega leta. Bilo je plodno leto, a vseeno brez nekih večjih presežkov. Ogromno iger se je prestavilo v leto 2022, ki bo najpestrejše do sedaj. O najboljših igrah, ki izidejo letos, smo že pisali.

Kako izbrati najboljše?

Tako kot ima vsak svoj okus glede hrane ali pijače, tako ima vsak igračar svojevrsten okus glede iger. Nekateri imajo radi večigralske igre, kjer poskušajo s svojim znanjem in tehniko premagati ostale igralce na mapi. Drugi imajo rajši enoosebne igre, kjer je najpomembnejša zgodba. Spet tretji imajo radi igre, ki se lahko igrajo co-op v domačem fotelju. Sto različnih igračarjev, sto različnih žanrov. Tu bomo pogledali najboljše igre leta po žanrih, ki bodo dobile naziv Igra leta po izboru revije in portala Študent. The Game Awards je minuli mesec podelila nagrade za najboljše igre, naše uredništvo pa se je odločilo ustvariti svoj seznam pri tistih »važnih« kategorijah.

*TGA = The Game Awards

Najboljša večigralska igra (Best multiplayer game)

Izbor TGA: It Takes Two

Izbor Študenta: It Takes Two

Deljen zaslon pri igri It Take Two

Tu nismo imeli težav, saj je igra It Takes Two daleč najbolj navdušila. Ta večigralska igra se najboljše odreže, ko jo igramo z osebo poleg sebe. Zanimive uganke, zabavni dialogi in res dobre mehanike naredijo to igro naravnost izjemno. Poleg tega lahko z eno kopijo igre igrata dva igralca na različnih napravah, saj z nakupom pridobimo brezplačni ključ oziroma invite za drugega igralca. Tako lahko igramo tudi, če z osebo nismo v istem prostoru, kar je v času epidemije lahko velika ovira.

Najboljša športna ali dirkaška igra

Izbor TGA: Forza Horizon 5

Izbor Študenta: F1 2021

Dirklanika Formule 1 v video igri F1 2021

Forza Horizon 5 je izjemna igra in je grafično ena najbolj čudovitih iger leta (oziroma vseh časov). Enostavno pa ne gre čutiti enakega toka, kot pri predhodni, četrti ediciji te dirkaške igre. Proge so sier izjemno lepe, a obenem prazne. Preprosto se jih ne čuti.

F1 2021 ima težavo, da izide vsako leto. A to ne bi smel biti problem z letošnjim izidom, saj je res navdušilo s še boljšim upravljanjem dirkalnika, izjemnimi mehanikami, grafiko in vsem, kar spada v dirkaški cirkus formule 1. Boljši, še izboljšan carrer mode, kjer lahko upravljate s skorajda vsem, nima konkurence. Poleg tega pa igralcu da čutiti, da je dejansko profesionalni dirkač v bolidu svojega najljubšega dirkalnika.

Najboljša »role-playing« igra (igra z igranjem vloge)

Izbor TGA: Tales of Arise

Izbor Študenta: Cyberpunk 2077

Slika iz igre cyberpunk 2077 kjer te preganjajo ljudje

Če leto 2021 ni bilo dobro za katero izmed kategorij, je bilo to za igre z igranjem vlog. Cyberpunk se je najbolj fokusiral na kostumatizacijo igralca. Igra je bila tako veliko razočaranje, saj zaradi tega ni postala najboljša igra te kategorije. Developerji so se izjemno trudili, da bi popravili to skropucalo od igre in, vsaj na konzolah nove generacije, igra deluje solidno. Ravno zaradi tega dejstva smo jo izbrali za najboljšo igro leta v tej kategoriji. Vsekakor pa je Tales of Arise tudi spodobna izbira, saj deluje brezhibno, je bogato nabita s funkcijami in grafično prijetna očem. Ni pa noben presežek glede zgodbe in v tem pogledu je Cyberpunk boljši.

Najboljša akcijska igra

Izbor TGA: Returnal

Izbor Študenta: Returnal

Glavna junakinja igre Returnal strelja na pošasti

Čudovita akcijska igra, pri kateri skorajda ne smeš pomežikniti, je zasluženo izbrana za najboljšo akcijsko leta 2021. Vesoljsko obarvana PS5 ekskluziva izkorišča vso moč te konzole in daje idejo, kakšne igre bodo prihajale na najnovejše konzole v prihodnosti. Kar najbolj očara je težavnost. Nič ti ni podarjeno in res moraš biti precizen. Igra izkorišča tudi »adaptive triggers« na igralnem ploščku PS5, ki igralca popelje v dodatno dimenzijo igranja.

Najboljša avanturistično-akcijska igra

Izbor TGA: Metroid Dread

Izbor Študenta: Metroid Dread

Metroid Dread logo pred glavnim junakom robotom

Metroid Dread je nadaljevanje legndarne franšize Nintenda. Izjemna igra, ki vsebuje izredno kompleksne nivoje in zahtevne boje. Nostalgična igra, ki ravno prav spominja na tisto iz leta 1989 na sistemu NES, je obvezna za vse uporabnike Nintendo Switch sistema. Tudi če niste ljubitelj tega žanra, je ta igra tako dobra, da jo boste z veseljem »obrnili«.

Najboljši performens igralca/igralke v igri

Izbor TGA:  Maggie Robertson kot Lady Dimitrescu – Resident Evil Village

Izbor Študenta: Giancarlo Esposito kot Antón Castillo – Far Cry 6

Igralec Giancarlo Esposito kot Antón Castillo

Dober igralec je tisti, ki produkt naredi boljši. Lažje si predstavljamo drugo igralko kot Lady Dimitrescu, kot pa nekoga drugega v vlogi Antona Castillo. Giancarlo Esposito je znan po svoji vlogi Gusa v serijah Kriva pota (Breaking Bad) in Better call Saul. Igralcu zares ležijo vloge zlikovca in tudi tu mu je uspelo narediti igro boljšo.

Najbolj pričakovana igra v letu 2022

Izbor TGA: Elden Ring

Izbot Študenta: The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Glavni junak Zelda v prostem padu

Najbolj presenečeni smo bili nad tem izborom za nabolj pričakovano igro prihodnjega leta. Elden Ring si definitivno zasluži vso pozornost, a nadaljevanje igre, ki je ena najboljših vseh časov, si zasluži še večjo. Prvi del igre se je na začetku bolj prodajal kot takrat popolnoma nova konzola Nintendo Switch. Igra je skorajda popolna in na nadaljevanje se čaka že štiri leta, nemirnost pa se med tem časom niti za trenutek ni umirila.

Najboljša zgodba

Izbor TGA: Marvel’s Guardians of the Galaxy
Izbor Študenta: Marvel’s Guardians of the Galaxy

Varuhi, glavni junaki igre, s skodelico v roki

Fantastična zgodba o koncu sveta z izjemno kombinacijo srčnosti in humorja naredi to igro zares lepo. Medtem ko je vse več iger postavljenih v odprt svet, je v tem primeru jasno, kako dobra je lahko igra z linearno zgodbo, ki temelji na dialogih. Kljub temu, da igraš kot ena oseba, Starlord, imaš občutek, da si del prave ekipe, ki poleg vseh vragolij želi še rešiti svet.

Najboljša režija

Izbor TGA: Deathloop

Izbor Študenta: It Takes Two

Knjiga o ljubezni ima terapijo z glavnima junakoma

Če le imaš možnost igrati v paru, bo ta igra postala tista prva, na katero pomisliš pri Co-Op kategoriji. Izjemno privlačna igra z zabavnimi sobami in kadri, ki te povlečejo v ure zabave. Če ti še nikoli ni bilo žal, da si sam, ti je zdaj zares lahko. Josef Fares, ki je zasluženo prevzel nagrado za najboljšo igro leta, bi si zaslužil še to laskavo nagrado, saj si jo popolnoma zasluži.

iiin …. najboljša igra leta 2021 je …

Izbor TGA: It Takes Two

Izbor Študenta: It Takes Two

glavna junaka se zaljubljeno gledata

Mnogo je bilo govora, katera igra si zasluži naziv najboljše to leto, a mi se strinjamo, da je bil izbor pravi. EA, ki je izjemno osovražen izdelovalec iger, je tokrat na presenečenje vseh na svet poslal igro brez mikrotransakcij. Ne le to. Kopijo dobi še tvoj prijatelj, da jo lahko igrata skupaj. Mnogi menijo, da bi ta igra morala postati industrijski standard, kar se tiče kooperativnih iger. Igra je vredna tudi iskanja novega prijatelja, če nimaš nikogar, ki bi s tabo igral.

Prejšnji članekBrezplačna zaščita zaslona pametne ure Huawei Watch GT 3
Naslednji članekUradno je! Ta Spider-Man film je najboljši

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.