Katere države imajo največ satelitov?

Katere države imajo največ satelitov?
Katere države imajo največ satelitov? Foto: Alexas_Fotos iz Pixabay

Januarja je japonski satelit H2-A DEB postal 9.211. član družbe satelitov, ki trenutno krožijo okoli našega planeta. Japonska je ena od osemdesetih držav, ki imajo v vesolju svoj satelit. Med njimi je tudi Slovenija s sateliti Trisat, Trisat-R in Nemo HD.

Koliko satelitov je v vesolju?

Po podatkih strani Orbiting Now v času pisanja okoli Zemlje kroži 9.211 satelitov. Največ jih je namenjenih telekomunikaciji, kar pa morda ni najbolj pomembna naloga, ki jo opravljajo. S sateliti se spremlja vreme tako na Zemlji kot v vesolju, opazuje in raziskuje naš planet, raziskuje vesolje, pomagajo nam pri navigaciji, imajo pa tudi vojaške namene. Forbes poroča, da je okoli tri četrtine satelitov komercialnih (namenjenih telekomunikaciji), ostala četrtina pa se razdeli med vladne, vojaške, javne in mešane namene.

Satelite izstreljujemo kot po tekočem traku

satellite, universe, the atmosphere
Kdo ima največ satelitov v vesolju? Foto: PIRO4D iz Pixabay

Največ satelitov imajo ZDA. 30. aprila 2022 je bilo na nebu 5.465 satelitov. Od tega jih je bilo 3.415 ameriških. Daleč za ZDA je Kitajska s takratnimi 535 sateliti. Zakaj takratnimi? Kljub temu, da se razmerje ni dosti spremenilo, moramo vedeti, da se število satelitov hitro veča in se natančni podatki spreminjajo iz dneva v dan. Samo pomislimo na to, da jih je bilo 30. aprila 2022 na nebu 4.465, 14. januarja 2024 pa jih je že 9.211. V slabih dveh letih smo zemljani izstrelili skoraj 4.000 satelitov. Sledilnik satelitov N2YO.com pokaže, da jih je od začetka leta vzletelo že 43 (torej v štirinajstih dneh!).

Največ satelitov ima zasebno podjetje

Torej, ZDA še vedno vodijo po številu satelitov. Večina jih je komercialnih, od teh pa jih je večina del projekta Starlink. Slednji je megalomanska ideja Elona Muska, da prinese širokopasovni internet v vsak kotiček Zemlje. 3. januarja so izstrelili dodatnih 21 Starlinkovih satelitov, v času pisanja jih je bilo nad nami 5.648. Za popolno vzpostavitev Muskovega projekta bo potrebnih 12.000, razmišljajo pa še o nadgradnji na 42.000. Več kot polovica vseh satelitov na svetu je torej last podjetja SpaceX.

logo

Kdo ima največ satelitov?

Statistika na strani N2YO.com pokaže, da ZDA daleč vodijo pred ostalimi državami po številu satelitov. Imajo jih približno petkrat več kot druga država, Rusija.

Velikanoma vesoljskih podvigov še iz časov hladne vojne sledi Kitajska, ki pa hitro napreduje. Rusija je v lanskem letu izstrelila 15 satelitov, Kitajska jih je 86.

Po številu satelitov in pogostosti izstreljevanja je blizu Kitajske še Velika Britanija. Slednja se ima za tako število satelitov zahvaliti podjetju One Web, ki je pravzaprav »evropska različica« Starlinka.

Naslednji sta Japonska in za njo Indija. Na sedmem mestu se znajdeta Francija in Evropska vesoljska agencija.

Nekaj deset satelitov imajo na nebu še Kanada, Nemčija, Španija, Izrael, Italija, Avstralija in Argentina.

Države z največ sateliti
Države z največ sateliti Foto: on Forbes
Prejšnji članekOcena filma: Čebelar
Naslednji članekOcena filma: Šterkijada

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.