Kmalu bomo vedeli veliko več o eksoplanetih

Evropske države in industrija so se združili in podpisali pogodbo vredno 200 milijonov evrov, ki nam bo prinesla nov vesoljski teleskop.

Še nikoli ni bilo človeštvo tako naklonjeno raziskovanju vesolja kot v zadnjem desetletju. Na Mars smo poslali rover, načrtuje se ponoven obisk lune s pomočjo SpaceX, podjetja kot je to in druga postajajo vse večja in vedno bolj sodelujejo z vladnimi podjetji, kot je NASA. Ta bo kmalu izstrelila teleskop James Webb, Kitajska gradi svojo vesoljsko postajo, tudi Evropa postaja vedno večji igralec z Evropsko vesoljsko agencijo ESA in proizvajalcem vesoljske tehnologije Airbus. Od 90-ih naprej smo odkrili več kot 5000 eksoplanetov (tistih izven našega osončja) in seznam se še daljša. Zdaj pa je čas, da vsakega izmed njih vzamemo pod drobnogled, za kar bo zadolžen nov evropski vesoljski teleskop.

Ariel
Ariel (vir: ESA)

Vesoljski teleskop Ariel

Evropski teleskop Ariel bo imel nalogo podrobneje preučiti atmosfero eksoplanetov in tako nadaljevati oziroma dopolniti delo James Webba. Zgradila ga bo evropska vesoljska korporacija Airbus. Zaradi velikosti in zahtevnosti projekta bo sodelovalo okoli 60 Airbusovih evropskih industrijskih partnerjev, večina sestavljanja delov pa bo potekala v Angliji v podružnici Stevenage. Predvidoma bo teleskop zgrajen do leta 2029.

shema misij Evropske vesoljske agencije
Kaj je ESA počela in kaj še bo. (vir: ESA)

Kaj bo Ariel počel

Naloga Ariela (Atmospheric Remote-Sensing Infrared Exoplanet Large-survey) bo analizirati atmosfere eksoplanetov in sestaviti nekakšen katalog tipov ter določiti »običajni« planet. Zemlja že dolgo več ne more biti standard, prav tako ne naše osončje, saj vedno bolj ugotavljamo, da sta oba nekaj posebnega. Ariel bo opazoval planete, ko bodo potovali pred svojo zvezdo in na podlagi lomov svetlobe bodo znanstveniki lahko določili kemijsko sestavo atmosfere. Medtem ko je naloga Jamesa Webba gledati še dlje, nam bo Ariel ponudil odgovore o naši bližnji planetarni okolici.

Gradnja Ariela
Ariel bo Airbus sestavljal blizu mesta Stevenage v Angliji (vir: ESA)

Izzivi pri izgradnji Ariela

Največji izziv pri grajenju velikih vesoljskih teleskopov je izdelava ogledal. To velja tudi za Ariel. Paul Eccleston je glavni inženir inštituta RAL Space, ki razvija, preverja, testira in na koncu odobri vesoljske tehnološke podvige. Za BBC je povedal, da bo Arielovo ogledalo izdelano iz posebej čistega in homogenega aluminija. Ariel se bo nahajal v vesolju, na temperaturah do -230 °C, zaradi česar se bo po fizikalnih zakonih skrčil. Izdelovalci morajo poskrbeti, da se bodo vsi deli teleskopa krčili enakomerno, sicer bo ta neuporaben.

WELCOME TO ARIEL 🚀

Še več vesoljskih podvigov v zadnjem desetletju lahko najdeš tu.

Prejšnji članekMaša Kastelic: »Rdeča češnja je zgodba o ljubezni«
Naslednji članekSpoznajte prenosnik MateBook 14s

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.