Kontaktne leče bi lahko pomagale zdraviti glavkom

Ženska na prstu pred obrazom drži kontaktne leče
Foto: Nataliya Vaitkevich iz Pexels

Znanstveniki so razvili kontaktno lečo, ki ob zaznanem povišanem tlaku lahko izpusti zdravilo. Na ta način bi bilo mogoče zdraviti glavkom. Gre za očesno bolezen, ki vključuje poškodbe optičnega živca in lahko vodi v slepoto, če ni pravočasno zdravljena. Najpogostejša oblika te bolezni prizadene skoraj 10 odstotkov ljudi, starejših od 75 let. Po navadi jo povzroča povišan tlak znotraj očesa, ki je posledica povečevanja količine tekočine.

Znanstveniki na Kitajskem so se problema lotili z razvojem leče, ki je občutljiva na pritisk. Sestavljena je iz dveh plasti, med katerima sta stisnjena senzor za zaznavanje tlaka v obliki snežinke in naprava za brezžični prenos energije. Na videz ima oseba z lečo zato zlate šarenice. A razvijalci trdijo, da celotna naprava ne ovira vida ali draži oči. Ko tlak znotraj očesa naraste, se razdalja med zgornjo in spodnjo plastjo leče zmanjša. To zazna senzor pritiska, ki sproži signal brezžičnemu sistemu. Ta nato sproži sproščanje zdravila proti glavkomu, ki lahko prečka roženico in zmanjša tlak v očesu.

Leče so že preizkusili na prašičih in živih zajcih, zaenkrat pa jih še niso testirali na ljudeh. Raziskovalci poudarjajo, da leče niso le zelo mehke in neinvazivne, ampak za delovanje ne potrebujejo niti baterij. Podoben pristop bi zato v prihodnosti lahko uporabili tudi za zdravljenje drugih očesnih bolezni. Podatke o očesnem tlaku bi uporabniki lahko spremljali kar preko aplikacije na pametnem telefonu. Ker so tovrstne kontaktne leče tudi finančno ugodne, bi po preizkusih na ljudeh kmalu lahko začeli z masovno proizvodnjo.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekZnani so rezultati vpisa v srednje šole in omejitve vpisa
Naslednji članekKako pa ti planiraš svoj čas?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.