Znani so rezultati vpisa v srednje šole in omejitve vpisa

classroom, guiyang, table
Foto: weisanjiang iz Pixabay

25. aprila 2022 je bil končan rok za prenos prijav v srednje šole. Za vpis se je do tega datuma za prihodnje šolsko leto prijavilo 20 983 kandidatov. V prenosnem roku je svojo prijavo preneslo 817 kandidatov.

V programe nižjega poklicnega izobraževanja se je prijavilo 555 kandidatov, v programe srednjega poklicnega izobraževanja 3916 kandidatov, od tega se jih je 134 odločilo za vajeniško obliko izobraževanja.

V programe srednjega strokovnega izobraževanja sta se prijavila 9002 kandidata in v gimnazijske programe 7510 kandidatov. Za programe splošne gimnazije se je prijavilo 6046 kandidatov, za strokovne gimnazije pa se je prijavilo 1464 kandidatov.

Osnovno šolo letos zaključuje 19 881 devetošolcev, kar je 690 več kot lani.

girl, english, dictionary
Osnovno šolo letos zaključuje 19 881 devetošolcev.
Foto: libellule789 iz Pixabay

Sprememba števila razpisnih mest

Prvotno število razpisanih mest za vpis novincev v srednje šole za prihodnje šolsko leto se je malenkost spremenilo. Na nekaterih izobraževalnih programih se je namreč sprva prijavilo zelo malo kandidatov ali celo nihče. Do roka za prenos prijav se je tako na teh programih obseg mest zmanjšal na 24 662 razpisanih mest. Po roku za prenos prijav pa je vlada v maju na nekaterih programih obseg mest zaradi večjega števila prijavljenih povečala, tako je sedaj na voljo 25 333 razpisanih mest.

Ker so v Osrednjeslovenski regiji prostorske kapacitete šol že precej napolnjene, interesa za vpis s strani kandidatov pa je v bistvu največ, se je za oblikovanje nadnormativnih oddelkov odločilo kar veliko šol v tej regiji, kar je dovolila vlada. Za naslednje šolsko leto so tako na voljo še dodatna 404 mesta. Skupaj je tako za vpis prijavljenih kandidatov na voljo 25 737 prostih mest.

ljubljana, winter, autumn
V Osrednjeslovenski regiji največ interesa za vpis.
Foto: warpmike iz Pixabay

Omejitve vpisa

Tudi letos bo vpis na nekaterih šolah omejen in sicer na 51. Izbirnega postopka se bo zaradi omejitve moralo udeležiti 42,5 odstotka prijavljenih kandidatov oziroma 8916. Nekatere šole bodo lahko zaradi ponavljajočih dijakov vpisale več novincev.

Vpis je omejen:

v 5 programih srednjega poklicnega izobraževanja, in sicer v programih Računalnikar (na 4 šolah), Bolničar – negovalec, Elektrikar in Mehatronik operater (na po dveh šolah) ter Frizer (na eni šoli);

v 19 programih srednjega strokovnega izobraževanja, in sicer v programih Tehnik računalništva (na 8 šolah), Predšolska vzgoja (na 7 šolah), Tehnik mehatronike (na 6 šolah), Strojni tehnik, Ekonomski tehnik in Zdravstvena nega (na po 5 šolah), Medijski tehnik (na 3 šolah), Elektrotehnik, Veterinarski tehnik, Tehnik oblikovanja in Kozmetični tehnik (na po 2 šolah) ter Grafični tehnik, Aranžerski tehnik, Fotografski tehnik, Farmacevtski tehnik, Zobotehnik, Tehnik laboratorijske medicine, Kemijski tehnik in Tehnik varovanja (na po 1 šoli);

v programih Gimnazija na 20 šolah, v športnih oddelkih Gimnazije na 8 šolah, v Umetniški gimnaziji – likovna smer na 4 šolah, Klasični gimnaziji in Ekonomski gimnaziji na po 2 šolah, Tehniški gimnaziji na 1 šoli, Umetniški gimnaziji – smer film in gledališče na 1 šoli, Umetniški gimnaziji – sodobni ples in Umetniški gimnaziji – glasbena smer (vzporedno izobraževanje) na po 1 šoli.

hairdresser, scissors, haircut
Omejitve na več programih.
Foto: jackmac34 iz Pixabay
VIRPortal GOV.SI
Prejšnji članekNaredite popolne objave na družbenih omrežjih s telefoni serije Huawei P50
Naslednji članekKontaktne leče bi lahko pomagale zdraviti glavkom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.