Mikrobi lahko rešijo naše okolje

Odkar je znano, da mikroorganizmi lahko povzročajo bolezni, smo pozabili, da so mnogi med njimi precej koristni. A brez njih na primer ne bi bilo piva, kruha in jogurta. Pomagajo nam tudi pri prebavi in premagovanju določenih bolezni. V prihodnosti pa bi nam lahko celo pomagali pri varovanju ogroženih vrst in popravljanju nekaterih napak človeštva.

Reševanje koal

Koale so poznane po svoji izbirčnosti, saj se prehranjujejo le z listi evkaliptusa, in še to jedo le liste določenih vrst evkaliptusa. Pri prebavi listov, ki so za večino ostalih živali neužitni, jim pomagajo posebne bakterije črevesne flore. Mladiči koal bakterije pridobijo, ko zaužijejo posebne iztrebke odraslih koal. Zaradi podnebnih sprememb, požarov in krčenja habitata določenih vrst evkaliptusa ni več dovolj. Znanstveniki so ugotovili, da lahko s prenosom bakterij iz iztrebkov koal, ki se prehranjujejo z določeno vrsto evkaliptusa, tudi drugim koalam omogočijo, da se hranijo s to vrsto evkaliptusa. Ta metoda bi lahko pomagala rešiti koale pred izumrtjem.koala, ki na hrbtu nosi mladiča

Malarija

Komarji niso le nadležni, ampak tudi nevarni. Na srečo so znanstveniki ugotovili, da komarji, ki so jih predhodno okužili z bakterijo Wolbachio, niso sprejeli parazitov, ki povzročajo malarijo, čeprav so jim bili izpostavljeni. Vzrok za to je bil najverjetneje močnejši imunski odziv komarjev.

Invazivne školjke

Zebra školjke so invazivna vrsta, ki v naravi povzroča precejšnjo škodo. Školjke se prehranjujejo z bakterijami, kar lahko izkoristimo v svoj prid. Sicer nenevarna bakterija P. fluorescens namreč proizvaja strup, ki je škodljiv za prebavni sistem školjke in jo lahko ubije. Ker školjka tega strupa za razliko od mnogih ostalih strupov ne zazna, nadaljuje s prehranjevanjem, dokler ne umre.

Glivična bolezen

Močeradi svoja jajčeca zaščitijo pred glivami z antiglivičnimi bakterijami svoje kože. Znanstveniki so že dokazali, da enake bakterije lahko preprečijo tudi precej smrtonosno glivično bolezen pri drugih dvoživkah, v prihodnosti pa bi uporabo bakterije lahko prenesli celo na človeka.črno-rumen močerad na listju

Beljenje koral

Predvsem zaradi naraščajoče temperature oceanov je beljenje koral vse pogostejši pojav, ki negativno vpliva na njihovo rast in razmnoževanje. Znanstveniki so razvili poseben koktejl mikroorganizmov, ki koralam lahko pomaga preživeti ta pojav. Čeprav ga ne more preprečiti, lahko reši koralni greben med krajšimi obdobji otoplitve. Nekateri mikroorganizmi v koktejlu so na primer proizvajali katalazo, ki zmanjšuje koncentracijo nevarnih reaktivnih kisikovih zvrsti, drugi so pretvarjali dušik v hranila za korale, tretji pa so korale varovali pred patogeni.pisane korale v koralnem grebenu

Čiščenje okolja

Odstranjevanje toksinov iz okolja je vse prej kot enostaven proces. Topol je drevo, ki ga sicer pogosto uporabljamo v ta namen, a prevelike količine strupa trikloroetilena zaustavljajo njegovo rast ali celo povzročijo njegovo smrt. Če pa v koreninski sistem dreves naselimo določene bakterije, lahko te poskrbijo za odstranjevanje trikloroetilena, drevesa pa bolje rastejo in poskrbijo za preostale strupe.

Mikroorganizmi so torej vse prej kot le patogeni organizmi, ki nas napadajo z vseh strani. Imajo nepogrešljivo vlogo v biosferi, poleg tega pa naše življenje na mnogih področjih olajšajo in nas rešijo mnogih težav.

Prejšnji članekOcena filma: Hiša Gucci
Naslednji članekHuawei Watch GT 3 že v slovenskih trgovinah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.