Ocena filma: Hiša Gucci

Hiša Gucci je drugi film v letošnjem letu, ki ga je režiral Ridley Scott. Biografska kriminalna drama je bila v splošni javnosti eden najbolj pričakovanih filmov leta in mnogi so si jo že lahko ogledali. Pričakovanja in ime Gucci, ki zveni tako zapeljivo in nabito z magnetizmom, da je bil uspešnica, še preden je prispel v kinematografe. Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Al Pacino, Salma Hayek in Jeremy Irons so poleg režiserja pripomogli k navdušenju že s samimi imeni. Temelj filma je istoimenska knjiga s podnaslovom, ki omenja glamur, umor, norost in pohlep. In kako pohlepen, nor in glamurozen je film Hiša Gucci?

Hiša Gucci ni najboljši film Ridleya Scotta v letu 2021

Ridley Scott je letos postregel s pravo mojstrovino in enim najboljših filmov leta v Poslednjem dvoboju. Kljub temu to ni bil njegov splošno najbolj pričakovan film leta. Ta status je pripadel filmu Hiša Gucci, ki je bil veliko lažji predmet oglaševanja in tako zlahka približan splošni javnosti. Le kdo ne bi želel gledati filma o tako komercialno uspešni zgodbi, kot je modna hiša Gucci? Bolj znano kot je ime, več ljudi bo videlo film, kar smo v podobni obliki videli že v Bohemian Rhapsody. Povprečen biografski film je slonel na poznavanju Freddieja Mercuryja in skupine Queen, četudi je bila zgodba amaterska. Vsemu navkljub pa je bilo nekaj razlike med omenjenima, saj je Hišo Gucci režiral Ridley Scott. 84-letni režiser je dovolj dober razlog, da se je verjelo v kakovost filma. A bili smo prevarani, preslepljeni in ukanjeni. Hiša Gucci je zmeden film, ki še najbolj spominja na še dokaj sveži Bohemian Rhapsody, le brez odličnih pesmi skupine, ki bi ga reševale.

Adam Driver in Lady Gaga sta redka dobrina v Hiši Gucci
Adam Driver in Lady Gaga sta redka dobrina v Hiši Gucci

Hiša Gucci je razklan film v vseh pogledih

Zgodba Hiše Gucci sledi Patriziji Reggiani (Lady Gaga), ki leta 1978 spozna Maurizia Guccija (Adam Driver) in se zaljubi vanj oziroma v vseh pet črk njegovega priimka. Maurizio je kot sin Rodolfa Guccija (Jeremy Irons) tisti, ki bo podedoval polovico podjetja. Ko se iz ljubezni želi poročiti s Patrizio, mu oče pove, da ga bo v tem primeru razdedinil, a je Mauriziu vseeno za družinsko podjetje. Ko spozna njegovega strica Alda (Al Pacino), začne Patrizia kovati načrt o tem, kako bosta z možem prevzela vseh sto odstotkov podjetja in prevzela še tistih nekaj odstotkov, ki jih ima Aldov sin Paolo Gucci (Jared Leto). Zgodba se v toku filma izvija do konca.

Včasih je najboljše začeti z dobrimi novicami in končati s slabimi. In če začenjam z dobrimi novicami, se vedno lahko zanesem na staroste filmskega sveta. Jeremy Irons in predvsem Al Pacino sta odlična, tako kot vedno. Tudi Adam Driver in do določene mere Lady Gaga. Slednja ima največ minutaže in je edini lik, ki je dobro spisan in je odlično nasprotje Adamu Driverju z njegovo tiho prisotnostjo in ekspresivnim izrazom. Dolgo že čakam, da bo na sporedu film, kjer Jared Leto igra kot del igralske zasedbe in ne kot one-man šov. Čeprav je njegov lik zabaven in z njim enostavno prikaže svoj igralski pedigre, je lik Paula Guccija le karikatura celotne Italije in žalitev ljudstva. Resda sem že globoko vstopil na ozemlje slabih novic, a dobre bom zaključil z dejstvom, da je film vizualno lep. To pa je tudi vse.

Jared Leto je neprepoznavna parodija Italije, ki je včasih zabavna in vedno iz nekega drugega filma
Jared Leto je neprepoznavna parodija Italije, ki je včasih zabavna in vedno iz nekega drugega filma

Hiša Gucci je ekspreso, ki vsekakor ni espreso

Slabe novice v Hiši Gucci pa so v količinah popitega espresa v tem filmu. Popolnoma zmedena zgodba, ki ne ve, kako bi zgolj šest likov stlačila v koherentno in pametno zgodbo. Z dvema urama in štiridesetimi minutami je v stilih pripovedovanja preveč razkolov in razlik. Niso površne same odločitve likov, ampak kako je do njih prišlo, kar je morebiti največja težava filma. Napumpan igralni čas in dokaj malo število likov brez jasnega stopnjevanja prizorov in razvoja oseb. Še kako mi je jasno, da je težko posnemati italijanski naglas, brez da bi izpadel kot norčevanje, ampak sedem različnih naglasov je nekoliko pretirano. Morda je to bolj dlaka v jajcu, a težava filma je njegova povprečnost. Redko naletimo na film, ki tako uživa v svoji povprečnosti in previdno plava v mlačnem morju razvlečenega igralnega časa.

Alora, film ni dober in obenem je dober. Ni najslabši in vsekakor ni najboljši, ampak je preprosto nekje vmes. V tistem sivem kotičku, ki ga pozabiš takoj po koncu filma. Hiša Gucci želi biti odličen espreso, a je v bistvu razvodenel ekspreso s koščkem upanja na bolje.

HOUSE OF GUCCI | Official Trailer | MGM Studios

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠtudentski tolar z novim pozivom za študente v stiski
Naslednji članekMikrobi lahko rešijo naše okolje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.