Mozaiki Canterburyjske stolnice med najstarejšimi na svetu 

Mozaiki, ki prikazujejo prednike Jezusa, so bili ponovno datirani z novo, neškodljivo tehnologijo. Analiza kaže, da so bili nekateri med njimi verjetno ustvarjeni v sredini 11. stoletja. Okna naj bi bila po tej teoriji v stolnici na dan, ko so v njej leta 1170 ubili nadškofa Canterburyja Thomasa Becketa. 

Izjemno pomembno odkritje

Léonie Seliger, vodja ohranjanja vitražov v stolnici in članica raziskovalne ekipe, je BBC-ju povedala, da gre za zgodovinsko »izjemno pomembno« odkritje. »Zelo malo umetniške dediščine zgodnje stavbe se je ohranilo, izjema je kamnoseštvo. Do zdaj nismo mislili, da imamo kaj vitražov. Izkazalo se je, da imamo,« je dodala. 

Vitraži v stolniciOb novici je bila tako srečna, da je skoraj zaplesala. Seligerjeva je dodala: »Vitraž naj bi bil priča umoru Thomasa Becketa, prosjačenju za usmiljenje Henrika II in požaru, ki je stolnico zajel leta 1174. In potem je videl še vso ostalo britansko zgodovino.«

Thomasa Becketa so v stolnici umorili štirje vitezi, ki so verjeli, da sledijo ukazom Henrika II, s katerim se je nadškof sprl. Nekateri zgodovinarji dvomijo, da je Henrik izdal ukaz za umor Becketa, in menijo, da so bile njegove besede napačno razumljene.  

Napačno datiranje

Vitraži so del zgodbe o prednikih Jezusa in stojijo nad enim od vhodov v stolnico. Znanstveniki so stoletja verjeli, da so jih mojstri ustvarili v 13. stoletju. Umetnostna zgodovinarka in profesorica Madeline Caviness je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja podala teorijo, da so nekateri vitraži starejši, saj so stilistično drugačni. Ta dvom je bil zdaj potrjen s strani ekipe raziskovalcev z University College London. 

Vitraži v stolniciTi so zgradili posebno napravo, ki jo lahko uporabijo na lokaciji in pri analizi ne poškoduje stekla. Površino osveti s sojem svetlobe, kar povzroči sevanje. To sevanje vsebuje kemičen odtis stekla, na podlagi katerega so raziskovalci lahko določili starost stekla. Astronomi uporabljajo enako tehniko po imenu spektrometrija, s katero odrivajo kemično sestavo oddaljenih zvezd. 

Vodja raziskave dr Laura Ware Adlington pravi, da so rezultati navdušujoči. »Ta odkritja bodo mozaike katedrale v očeh vseh, od umetnostnih zgodovinarjev in znanstvenikov do obiskovalcev, pokazala v novi luči.« Profesorica Caviness pravi, da je bila zelo vesela, ko je dr Ware Adlington potrdila njeno oceno. 

»Znanstvena odkritja, opazovanja in kronologija same katedrale se zdaj lepo ujemajo,« je povedala BBC News. Profesorica Caviness ima trenutno 83 let in pravi, da jo je odkritje prebudilo iz otopelosti pandemije. »Želim si, da bi bila mlajša in bi lahko Lauri bolj pomagala pri delu. Zagotovo pa imam zanjo še več projektov.« 

Notranjost stolnice

Koščki sestavljanke

Študija predvideva, da so bili nekateri mozaiki ustvarjeni med leti 1130 in 1160, vsaj 10 let pred umorom Thomasa Becketa leta 1170. Tudi tri druga okna v katedrali, stilistično podobna tem, bi lahko izvirala iz tega obdobja. Serija »Predniki« je bila za katedralo ustvarjena v poznem 12 stoletju, kot del programa obnove, ki je potekala po uničujočem požaru leta 1174. Instalacija oken se je nadaljevala do leta 1220. 

Nova časovna umestitev namiguje, da so bili vitraži prisotni že v zgodnji stavbi in so tako preživeli požar. Znanstveniki domnevajo, da so bili shranjeni za prihodnjo rabo in kasneje uporabljeni v novi stavbi. Prof Ian Freestone iz Inštituta za arheologijo ICL je odkritje opisal kot detektivsko zgodbo.  

»Na tem smo delali kar nekaj časa in koščke sestavljanke urejali v celoto. In potem smo končno dobili odgovor, nekaj novega, kar znanost in umetnost združuje v eno zgodbo,« je dejal. 

Urednica revije Študent

Prejšnji članekAli lahko baterija pametne ure prav zares zdrži 3 tedne?
Naslednji članekAstronomi prvič zaznali svetlobo za črno luknjo
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.