Na današnji dan: Hubble iz vesolja pošlje prvo fotografijo

Teleskop Hubble je prvo fotografijo posnel 20. maja 1990
Teleskop Hubble je prvo fotografijo posnel 20. maja 1990 Foto: dima_zel iz iStock

Hubblova slika prve svetlobe je bila objavljena 20. maja 1990, da bi ponazorila izboljšano ločljivost teleskopa v primerjavi z zemeljskimi observatoriji. Na desni je del prve slike, posnete s širokokotno/planetarno kamero vesoljskega teleskopa Hubble.

Prikazan je z zemeljsko sliko istega dela neba iz observatorija Las Campanas v Čilu. Slika Las Campanas je bila posneta s 100-palčnim teleskopom in je značilna za visokokakovostne slike, posnete s tal.

Prva Hubblova fotografija iz vesolja

Slike zvezd na zemeljski sliki so nejasne in se v nekaterih primerih prekrivajo zaradi razmazanega učinka Zemljine atmosfere. Iste zvezde v Hubblovem okvirju so ostrejše, kot kaže dvojna zvezda na vrhu slike. Na tej zgodnji inženirski sliki so Hubblove slike približno 50 odstotkov ostrejše od zemeljskih slik.

Hubblova prva slika iz vesolja
Hubblova prva slika iz vesolja Foto: on nasa

Prva slika, posneta s Hubblom, je bila namenjena pomoči pri fokusiranju teleskopa. Opazovano območje je središče zvezde HD96755 z magnitudo 8,2 v odprti kopici NGC 3532 v južnem ozvezdju Gredelj (lat. Carina). Za poudarjanje razlike v ločljivosti so bili izbrani identični majhni pododseki Hubblove in zemeljske slike. Prikazano polje je veliko približno 11×14 ločnih sekund in ne vsebuje HD96755.

Teleskop Hubble do danes

Da bi dobili manjši vpogled v njegove uspehe, si spodaj preberi naše prispevke, ki smo jih objavili v zadnjih letih:

 

VIRscience.nasa.gov
Prejšnji članekKje si, prelepi svet? Sally Rooney v svojem slogu in coni udobja
Naslednji članekKomentar: spornosti in napake supervolilnega dneva 2. del

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.