Nad Severnim tečajem zaznan prvi vesoljski orkan

Astronomi so prvič zaznali močan, 1000 kilometrov širok orkan plazme v zgornji Zemljini atmosferi. Pojav, ki ga imenujejo »vesoljski orkan«.

V skladu s študijo, objavljeno v reviji Nature Communications, je vesoljski orkan divjal skoraj 8 ur 20. avgusta 2014 in se vrtinčil na stotine kilometrov nad Zemljinim magnetnim severnim tečajem.

Katerikoli planet s plazmo in magnetnim poljem bi lahko bil žrtev teh »silovitih« vesoljskih neviht, so povedali raziskovalci.

VIDEO NOW: First Ever Space Hurricane Discovered; Study Says

Orkan je nastal iz zapletene zmešnjave magnetnih polj in hitro pihajočega sončnega vetra, nevidnega s prostim očesom. Vendar so štirje vremenski sateliti, ki so prečkali severni pol, zaznali tvorbo, ki ni podobna tipičnemu zemeljskemu orkanu, so zapisali avtorji študije. Vesoljski orkan je bil oblikovan kot lijak s tihim »očesom« v središču, obdan z več spiralnimi kraki plazme, ki se vrtijo v nasprotni smeri urnega kazalca (ionizirani plin najdemo po vsem sončnem sistemu, tudi v zemeljski atmosferi).

Namesto da bi deževal vodo, je vesoljski orkan deževal elektrone neposredno v zgornjo atmosfero.

»Do zdaj je bilo negotovo, ali sploh vesoljske orkanske plazme obstajajo, zato je to dokazati s takim opazovanjem, kar neverjetno,« je v izjavi dejal soavtor študije Mike Lockwood, znanstvenik z Univerze v Readingu v Združenem kraljestvu. »Tropske nevihte so povezane z ustvarjanjem ogromno energije in tudi te vesoljske orkane je treba ustvariti z nenavadno velikim in hitrim prenosom sončne energije vetra in nabitih delcev v zgornji atmosferi.«

Z uporabo 3D modela orkana so raziskovalci domnevali, da je nastanek posledica zapletene interakcije med prihajajočim sončnim vetrom (hitro plazmo, ki jih občasno sprošča sonce) in magnetnim poljem nad severnim tečajem.

Čeprav je to prvi opaženi vesoljski orkan, raziskovalci domnevajo, da bi bili ti »vremenski« sistemi pogosti dogodki na katerem koli planetu z magnetnim ščitom in plazmo v ozračju.

»Plazemska in magnetna polja v ozračju planetov obstajajo po vsem vesolju, zato ugotovitve kažejo, da bi morali biti vesoljski orkani zelo razširjen pojav,« je dejal Lockwood.

Bi se morali bati vesoljskega orkana?

Verjetno ne. Raziskovalci so poudarili, da pojav v zgornji atmosferi ne ogroža našega planeta, lahko pa vpliva na primer na povečano vleko satelitov ali motenjem GPS in radijskih komunikacijskih sistemov.

VIREurekalert.org
Prejšnji članekDnevnik Ane Frank izključen iz učnega načrta za slovenščino
Naslednji članekHuawei z največjim tržnim deležem pametnih zapestnih naprav

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.