Najbolj oddaljena vrteča galaksija je morda najstarejša v vesolju

space, background, spiral
Foto: Buddy_Nath iz Pixabay

Ena izmed Zemlji najbolj oddaljenih galaksij je bila morda prva, ki se je vrtela. Galaksija MACS1149-JD1 ali na kratko JD1, je od Zemlje oddaljena 13,3 milijarde svetlobnih let. Gre za spiralno galaksijo, za katero astronomi predvidevajo, da se je formirala »le« pol milijarde let po velikem poku.

Skrivnost izvora vrtenja spiralnih galaksij

Podobno kot Mlečna cesta, se tudi JD1 vrti oz. rotira. Kot je povedal vodja raziskave Akio Inoue z Waseda University v Tokiu, je vzrok vrtenja spiralnih galaksij tesno povezan tudi z njihovim nastankom. Z boljšim poznavanjem prvega, bi torej lažje razumeli našo galaksijo in tudi nastanek našega osončja. Ker je JD1 tako stara, predstavlja odlično priložnost za raziskovanje vrtenja galaksij v mladem vesolju.

galaksija
Galaksija MACS1149-JD1 posneta s Hubblovim vesoljskim teleskopom. Foto: on ESA

In vendar se galaksija vrti

MACS1149-JD1 je bila prvič opažena leta 2012. Njena svetloba je zaradi izjemne razdalje prevzela vedno daljše valovne dolžine, zato se nam kaže v rdečem spektru. Leta 2018 je ekipa Akie Inoueja dva meseca uporabljala teleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) v Čilu, kjer je podrobneje opazovala spremembe v svetlobi, ki jo oddaja JD1. Ugotovili so, da se galaksija oddaljuje od Zemlje, vendar ne enakomerno. Njen severni del se odmika nekoliko počasneje kot južni. Kot so zapisali v Astrophysical Journal Letters, je to dokaz za vrtenje galaksije.

Delo bo nadaljeval teleskop James Webb

JD1 se vrti dokaj počasi, le za četrtino hitrosti naše Mlečne ceste. Je tudi manjša od mlajših spiralnih galaksij in Akio Inoue ne izključuje možnosti, da se je začela vrteti šele pred kratkim. V prihodnosti bo galaksija tudi pod drobnogledom vesoljskega teleskopa James Webb, od katerega ima astronomska srenja velika pričakovanja. Spomnimo, da je ravno pred dnevi posnel najglobjo fotografijo vesolja.

VIRScience News
Prejšnji članekBranko Grims: »Želite izriniti vsako drugačno mnenje«
Naslednji članekSpoznajte idealni pripomoček vsakega športnega navdušenca

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.