Najden največji mesojedi dinozaver v Evropi

Največji mesojedi dinozaver v Evropi je bil najden na otoku Wight
Največji mesojedi dinozaver v Evropi je bil najden na otoku Wight Foto: Anthony Hutchings on sci-news

Paleontologi so uspešno identificirali primerek največjega evropskega plenilca do danes. Raziskovalci Univerze v Southamptonu so na Otoku Wight našli ostanke največjega mesojedega dinozavra, ki je bival na evropskih tleh. Več kot deset metrov dolg primerek je živel pred 125 milijoni let. Katere informacije v sebi skrivajo fosili največjega mesojedega dinozavra na evropskih tleh?

Največji evropski plenilec prihaja iz otoka Wight

Večje število kosti je bilo najdenih na otoku Wight na severozahodu Anglije, shranil pa jih je dinozavrski muzej na samem otoku. Vedelo se je, da gre najverjetneje za zgodovinski primerek, kar so zdaj potrdile tudi vse preiskave. Primerek pripada vrsti spinozavridov, plenilcev na dveh nogah, poimenovali pa so ga Spinozavrid bele skale. Slednje ime je dobil po geološki plati v kateri je bil najden.

»Bil je ogromno bitje, dolgo preko 10 metrov in težko več ton. Če primerjamo dimenzije najdenih kosti, gre za enega največjih plenilcev, ki je bil kadarkoli najden v Evropi. Najverjetneje je tudi največji,« je povedal Chris Barker, ki je vodil raziskovalno študijo. »Žal mi je, da imamo razmeroma malo ostankov, a že ti kažejo na velikost tega dinozavra.«

Evropski mesojedec spada med spinozavride

Med najdenimi kostmi so velika medenica in repna vretenca, ki so jim dodane še nekatere druge kosti. Kamni iz obdobja Krete so »znani« po svojih dinozavrskih fosilih, kar velja tudi za angleški Isle of Wight, ki je že skoraj stoletje eno največjih najdišč dinozavrskih fosilov na svetu. Tako so že na koncu lanskega leta poročali o odkritju dveh novih vrst, o čemer smo pisali v našem prispevku Najdeni dve novi vrsti dinozavrov, ki ju paleontologi obožujejo.

»Najverjetneje gre za najmlajšji primerek spinozavrida v Veliki Britaniji,« je povedal eden izmed avtorjev študije Neil Gostling, ki je zaposlen na Univerzi v Southamptonu. Poudaril je, da celotna ekipa upa, da bodo na plano pogledali tudi preostali ostanki tega bitja. Vsekakor bodo raziskave potekale še nekaj let, skoznje pa bomo prejeli več informacij o največjem plenilcu Evrope.

Spinozavri so ena izmed najbolj zanimivih vrst dinozavrov
Spinozavri so ena izmed najbolj zanimivih vrst dinozavrov Foto: on nationalgeographic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPodajte se na glasbeno potovanje z zvočniki Huawei Sound Joy
Naslednji članekSDS ostro obsoja politične pritiske na RTV Slovenija

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.