Narejen nov korak k večni mladosti?

Znanstveniki naj bi glede na nove ugotovitve odkrili vodnjak mladosti. Na Cambridgeu so namreč obnovili kožne celice 53-letne ženske. Te so sedaj enakovredne 23-letnici. Prepričani so, da lahko podobne stvari naredijo tudi z drugimi tkivi na telesu.

Končni cilj raziskave je razviti zdravljenje za bolezni, povezane s starostjo, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in nevrološke motnje. Tehnologija je razvita na podlagi tehnike, s katero so pred 25 leti ustvarili klon ovce Dolly.

Vodja ekipe znanstvenikov iz inštituta Babraham s Cambridgea Wolf Reik je za BBC dejal: »Sanjali smo o tovrstnih stvareh. Številne pogoste bolezni se s starostjo poslabšajo in razmišljati o pomoči ljudem na ta način je zelo vznemirljivo.«

Profesor Reik je poudaril, da je delo, ki je bilo objavljeno v reviji eLife, v zelo zgodnji fazi. Potrebnih bo še več znanstvenih raziskav, preden se bo lahko delo premaknilo iz laboratorija v kliniko. Vendar je to prvi dokaz, da je pomlajevanje celic mogoče. To pa je ključen korak za delo naprej.

Zgodovina raziskav

Začetki tehnike izvirajo iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so raziskovalci na inštitutu Roslin iz okolice Edinburgha razvili metodo za pretvorbo odrasle celice mlečne žleze, vzete iz ovce, v zarodek. Tako je nastala klonirana ovca Dolly.

Njihov cilj ni bil ustvariti klona ovce ali v nadaljevanju ljudi, ampak uporabiti tehniko za ustvarjanje tako imenovanih človeških embrionalnih matičnih celic. Upali so, da bi jih lahko razvili v specifična tkiva, kot so mišice, hrustanec in živčne celice, ki bi nadomestili obrabljene dele telesa.

Ovca.
Tehnika pomlajevanja izvira iz tehnike kloniranja ovce Dolly.

Tehniko Dolly je leta 2006 dodatno razvil in poenostavil profesor Shinya Yamanaka, ki je takrat deloval na univerzi v Kjotu. Nova metoda, imenovana IPS, je vključevala dodajanje kemikalij odraslim celicam približno 50 dni. To je povzročilo genetske spremembe, ki so odrasle celice spremenile v matične celice.

Tako pri tehniki Dolly kot pri IPS je treba ustvarjene matične celice ponovno vrasti v celice in tkiva, ki jih bolnik potrebuje. To se je izkazalo za zelo zapleteno. Kljub desetletjem prizadevanj je uporaba matičnih celic za zdravljenje bolezni trenutno še vedno izjemno omejena.

Kaj so spremenili?

Ekipa profesorja Reika je uporabila tehniko IPS na 53-letnih kožnih celicah. Vendar so skrajšali kemično kopel s 50 dni na približno 12. Znanstveniki so bili presenečeni, ko so ugotovili, da se celice niso spremenile v embrionalne matične celice, temveč so se pomladile v kožne celice, ki so bile videti in so se obnašale, kot da pripadajo 23-letnici.

Nove tehnike ni mogoče takoj prenesti v kliniko, saj metoda IPS poveča tveganje za nastanek raka. Toda profesor Reik je prepričan, da je sedaj, ko je znano, da je celice mogoče pomladiti, možno najti tudi alternativno, varnejšo metodo. Dodal je: »Dolgoročni cilj je podaljšati življenjsko dobo človeka in ne življenjsko dobo, da bi se ljudje lahko starali na bolj zdrav način«.

Ena prvih resnejših aplikacij razvoja zdravila za pomlajevanje kože bi lahko bilo zdravilo, ki bi pri starejših ljudeh na opečenih ali porezanih delih telesa pospešilo celjenje. Znanstveniki so dokazali, da je to mogoče, saj so se pomlajene kožne celice hitreje premikale v poskusih, kjer je bila simulirana rana.

Kakšna bo prihodnost?

Naslednji korak je seveda razvoj tehnologije, ki bo zdravila poškodovano tkivo, kot so mišice in krvne celice. Nekateri strokovnjaki se strinjajo, da to odpira nova vprašanja o zmožnosti tehnologije. Izpostavljajo primer imunskih celic, ki s starostjo slabšajo in bi jih v tem primeru lahko obnovili in povečali odpornost starejših.

Krvne celice.
Bi lahko v prihodnosti zdravili tudi krvne celice?

Seveda je glavno vprašanje, ali bi raziskovalna prizadevanja na tem področju privedla do metode regeneracije celega telesa, eliksirja mladosti ali prej omenjenega vodnjaka. Profesor Reik te ideje ni zavrnil: »Tehnika je bila uporabljena pri gensko spremenjenih miših in obstaja nekaj znakov pomlajevanja. Ena študija je pokazala znake pomlajene trebušne slinavke, ki je zanimiva zaradi svojega potenciala za spopadanje s sladkorno boleznijo«.

Vseeno nekateri znanstveniki opozarjajo, da so takšne špekulacije prehitevanje. Celice v človeškem telesu se razlikujejo in na vse ne moremo vplivati z isto metodo.

VIRBBC
Prejšnji članekKoga naj volim? Vodič po strankah – 2. del
Naslednji članekIščete zmogljiv in lep pametni telefon? Spoznajte Huawei nova 9 SE

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.