Koga naj volim? Vodič po strankah – 2. del

»Supervolilno« leto se začenja z volitvami poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije, ki bo v nedeljo, 24. aprila. Za stolčke 9. sklica državnega zbora v samostojni državi se bo potegovalo 20 list, gibanj in strank. Deset smo jih že opisali, katere so še in kaj nam ponujajo?

Vesna – zelena stranka

Sopredsednika: Urša Zgojznik in Uroš Macerl

Programski stebri te zelene stranke so okolje, demokracija, socialna pravičnost in ustvarjalnost. Zavzemajo se za sistemski pristop k blaženju podnebnih sprememb, zeleno gospodarstvo in razogljičenje energetskega sistema. Med drugim si prizadevajo tudi za transparentnost, družbo brez diskriminacije in družbeno enakost.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

V stranki želijo zagotoviti, da si bodo lahko mladi ustvarili dom v svojem prvem stanovanju ali hiši. Pri tem bi jim zagotovili bančna posojila in jih oprostili davkov. Mladim, ki so po končanem šolanju v negotovosti, želijo ustvariti boljše pogoje in priložnosti za zaposlitev. Menijo, da so mladi »najbolj dinamičen, kreativen in zmožen del prebivalstva«. Prepovedali bi izkoriščanje statusa študenta s strani delodajalcev.

Želijo si sprememb na področju izobraževanja, med drugim učinkovitejšo štipendijsko politiko ter boljše pogoje za razvoj visokega šolstva in znanstvenoraziskovalne dejavnosti. Poudarjajo tudi športno aktivnost, zato bi za dijake in študente subvencionirali rekreacijo.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Piratska stranka Slovenije

Predsednik: Boštjan Tavčar

Pirati se v svojem programu dotikajo veliko področij. Zavzemajo se med drugim za spoštovanje človekovih pravic, transparentnost države in politike ter reformo monopola nad avtorskimi deli. Poudarjajo tudi zasebnost, varovanje podatkov ter svoboden in nevtralen splet.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Lotili bi se stanovanjske problematike, med drugim s stanovanjsko shemo za mlade družine. Vzpostavili bi informacijske točke za mlade, kjer bi dobili informacije glede delovnih mest in usposabljanj. Radi bi povezali študente s podjetji, svetovalci, investitorji itd.

Šolstvo in izobraževalni sistem bi celovito prenovili, saj menijo, da je trenutni model prestar in zato škodi mladostnikom. Financirali bi digitalizacijo gradiva, da bo učencem, dijakom, študentom in raziskovalcem na voljo v digitalni obliki e-knjig. Reformirali bi študentsko organiziranje, uvedli bi strožji nadzor nad porabo sredstev študentskih organizacij.

Slovenska nacionalna stranka (SNS)

Predsednik: Zmago Jelinčič Plemeniti

SNS v tokratnem mandatu poudarja ekonomsko močno, samostojno in neodvisno Slovenijo. Zagotoviti želijo zaposlovanje, socialno varnost in ustrezno zdravstveno oskrbo, kvalitetno šolstvo v Sloveniji za Slovence. Želijo oboroženo nevtralnost izven vojaških zvez.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Zavzemajo se za prevetritev šolskega sistema. Med drugim bi vzpostavili sprejemne izpite za srednje, višje in visoke šole. Na »novo raven« bi postavili tudi fakultete, kjer bi študenti po njihovo resnično pridobili znanje, s katerim se bi lahko zaposlili.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS)

Predsednik: Ljubo Jasnič

V stranki DeSUS poudarjajo dobro življenje upokojencev, starejših, invalidov in vseh odrinjenih na obrobje družbe. Zavzemajo se za pokojnine, varno in dostojno starost, javno in dostopno zdravstvo ter vzpostavitev kvalitetnega sistema oskrbe na domu. Poleg tega tudi spoštovanje demokratične ustavne ureditve, zeleni razvoj, medgeneracijsko sožitje ter solidarnost in spoštljivost vseh v družbi.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Stranka se zavzema predvsem za interese starejših, pri čemer želi podpreti tudi mlade. Želijo si zdravega in varnega življenja vseh generacij. Prizadevajo si za aktivnost v vseh življenjskih obdobjih in poudarjajo medgeneracijsko sodelovanje.

Naša prihodnost in Dobra država

Stranki Naša prihodnost (predsednik: Ivan Gale) in Dobra država (predsednik: Smiljan Mekicar) bosta na volitvah nastopili s skupno listo.

V listi Naša prihodnost in Dobra država poudarjajo boj proti korupciji, zato želijo med drugim pregleden sistem nadzora porabe javnega denarja. Želijo si socialne pravičnosti, svobodo govora in prenovo medijskega zakona ter reorganizacijo zdravstva. Med drugim zagovarjajo tudi trajnostni razvoj, samooskrbo na vseh nivojih, varnost v vseh oblikah in posodobljen izobraževalni sistem.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Lista bi pospešila gradnjo najemniških neprofitnih stanovanj, pri čemer bi bili mladi na »prednostni listi«. Izobraževalne programe na vseh stopnjah želijo uskladiti s tehnološkimi, trajnostnimi in družbenimi trendi današnjega časa. Poleg tega zagovarjajo premik izobraževanja od pomnjenja in ponavljanja slišanih podatkov k spodbujanju inovativnosti in kreativnosti.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS)

ZOS je skupina devetih neparlamentarnih strank, gibanj in društev, ki si želijo, da bi se obrazi v Državnem zboru zamenjali. Zavzemajo se za družbene spremembe, ki bodo po meri običajnega človeka. Želijo svobodno odločanje o cepljenju in nasprotujejo pogoju PCT. Želijo večjo samooskrbo Slovenije in suverenost države. Zavzemali se bodo med drugim za več pravic živali, samozdravljenje, dovoljeno uporabe konoplje in nasprotovali obveznemu cepljenju otrok.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Neposredno mladim ne obljubljajo ničesar konkretnega. Kot so povedali za STA, bi v izobraževanju dali še več poudarka na naravoslovne vede in da bi morala slovenska podjetja bolj sodelovati s slovenskimi visokošolskimi ustanovami in inštituti.

Za ljudstvo Slovenije (ZLS)

Predsednica: Anica Bidar

V ZLS si prizadevajo za spremembo volilnega sistema, ki bo bolj pravičen. Stranke naj bi imele po njihovem mnenju manj moči, zato so v svojem statutu določili, da se njihova stranka ukine po osmih letih. Poleg tega bi ukinili poslansko imuniteto in uvedli osebno odgovornost za dejanja. Želijo tudi kmetijstvo v sožitju z naravo, dostopno javno zdravstvo za vse, konec korupcije in zakon o lustraciji.

V ZLS še ničesar konkretnega ne obljubljajo neposredno mladim, razen »šolstvo po meri otrok«.

Nestrankarska Ljudska lista gibanja Zdrava družba

Ljudska lista nima predsednika oziroma predsednice, saj gre za civilno-družbeno organiziranje volivk in volivcev. Po Zakonu o volitvah v Državni zbor lahko namreč  kandidate na volitvah predlagajo volivci sami, in sicer z dovolj velikim številom podpisov. Gre torej za državljanke in državljane, ki niso del nobene stranke.

Zavzemajo se za dobro in za svobodo vsakogar, brez vsakršne diskriminacije. Želijo si oblikovati politično neodvisen nestrankarski »ljudski« parlament. Med njihovimi načrti so ukinitev po njihovem mnenju neučinkovitih kriznih ukrepov, prenova sistema oskrbe starostnikov, uveljavitev preventive za zagotavljanje zdravja in samooskrba s hrano.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Neposredno mladim ne obljubljajo ničesar konkretnega. Nasprotujejo temu, da se otroke in mlade zlorablja v politične namene. Poudarjajo, da so vrtci, šole in fakultete v javnem sektorju last ljudstva ter da morajo nemoteno delovati v korist otrok, mladine in njihovih staršev. Menijo, da bi morali imeti mladi več besede pri soustvarjanju sveta.

Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo (L’BP)

Predsednik: Boris Popovič

L’BP je novonastala sredinska stranka, ki poudarja spremembe v državi, zlasti digitalizacijo. Želijo, da bi bila Slovenija vodilna razvojna država in ne sledilka razvoja. Zavzemajo se za demokratično državo, v kateri bo lahko vsak uresničil talente, vizije in sanje o lastni prihodnosti. Med drugim si želijo pospešenega razvoja novih tehnologij, vpeljavo robotizacije in umetne inteligence, energetsko samooskrbo in posodobitev gospodarstva.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

V stranki se zavzemajo za nižanje davkov, pri čemer bi podprli tudi mlade samozaposlene tako, da bi država mlade ob samozaposlitvi prvi dve leti oprostila plačila prispevkov, nadaljnji dve leti pa polovice vseh prispevkov. Poleg tega bi ukinili pologe za nakup prvega stanovanja za mlade s 100-odstotno garancijo države.

Podpirajo šolsko reformo, saj menijo, da so učni načrti zastareli. Kot so povedali za STA, se jim slovensko šolstvo ne zdi konkurenčno glede na zahteve mednarodnega okolja, obenem je preveč učenja na pamet, medtem ko bi moral biti poudarek na razumevanju.

Domovinska liga (DOM)

Predsednik: Bernard Brščič

V DOM nasprotujejo globalizmu in po njihovih besedah nenadzorovanemu priseljevanju. Njihova vizija je »Slovenija Slovencem dom«. Nasprotujejo zelenemu prehodu in digitalizaciji, kot si ga zamišljajo globalni igralci, in obveznemu cepljenju proti covidu-19. Želijo reformo migracijske politike, izgnali bi vse nezakonite migrante. Delali bi za ohranitev slovenskega naroda, jezika, kulture in identitete.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Prenovili bi šolski sistem, da bi bili učni načrti manj obsežni. Povečali bi delež zasebnih šol, oblikovali razrede za nadarjene, okrepili sistem učne pomoči in uvedli merjenje učnega napredka učencev.

Prejšnji članekFilmi z najbolj nepričakovanimi »plot twisti«!
Naslednji članekNarejen nov korak k večni mladosti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.