Nasin natečaj ultralahke strukturne zasnove

nasa, usa, kennedy space center
Skupna vrednost šestih Nasinih nagrad je skoraj 27 milijonov dolarjev. Foto: ahundt iz Pixabay

Iskanje Zemlji podobnih planetov v vesolju je podobno iskanju igle v kupu sena. Da bi pospešila to raziskovanje, NASA podpira zgodnjo fazo študije koncepta hibridnega observatorija, ki bi združeval zemeljski teleskop in vesoljsko zvezdno senčilo. Te naprave preprečujejo bleščanje zvezd pri opazovanju planetov zunaj našega osončja, znanih kot eksoplanete, s tal. Hibridni observatorij za Zemlji podobne eksoplanete (angleško: Hybrid Observatory for Earth-like Exoplanets oziroma kratica HOEE) bi največje zemeljske teleskope spremenil v najzmogljivejše iskalce planetov doslej. Priložnost sodelovati pri tem prelomnem projektu pa imaš tudi ti.

NASA postavlja nove izzive za sodelujoče

Izziv za oblikovanje konstrukcije ultralahke zvezdne sence od udeležencev zahteva, da razvijejo lahko konstrukcijo zvezdne sence, ki bi jo lahko uporabili kot del koncepta HOEE. Idealna zasnova bi omogočala kompaktno pakiranje in uspešno uporabo, ko bi se znašla v Zemljini orbiti. Imeti mora tudi čim manjšo maso, da jo lahko kemični pogonski sistemi med opazovanjem ohranjajo v ravnovesni smeri, pogonski sistemi pa lahko spreminjajo njeno orbito za opazovanje različnih ciljev – vse to ob čim manjši porabi goriva.

Eden od načinov, kako natančno določiti eksoplanet v ogromni temi vesolja in ugotoviti njegovo morebitno naseljenost, je opazovanje svetlobe, ki jo odbija, ko kroži okoli svoje zvezde. Na to svetlobo vplivajo površinski minerali, oceani, celine, vreme, rastlinstvo in plini, ki sestavljajo atmosfero. Vendar zvezda pri opazovanju planetov s talnimi teleskopi pogosto povzroča bleščanje, kar moti opazovanje. Zvezdni senčniki mečejo temno senco na zvezdo, ne da bi zakrili svetlobo njenih planetov, kar opazovalcem omogoča boljši pogled.

»Hibridni observatorij nam lahko pomaga odgovoriti na nekatera najbolj pereča vprašanja o zunajzemeljskem življenju,« je dejal dr. John Mather, višji astrofizik pri Nasinem centru Goddard Space Flight Center v Greenbeltu v Marylandu in višji projektni znanstvenik za vesoljski teleskop James Webb. »Opazovanje številnih sistemov bi pomagalo odgovoriti na vprašanje, zakaj so konfiguracije, kot je naša, redke in zakaj nobena ni povsem podobna domači. Resnično vznemirljivo je, da je javnost lahko del tega revolucionarnega prizadevanja. Komaj čakam, da vidim, kakšne zamisli bodo prinesli.«

earth, globe, planet
»Opazovanje številnih sistemov bi pomagalo odgovoriti na vprašanje, zakaj so konfiguracije, kot je naša, redke.«
Foto: WikiImages iz Pixabay

Nagrada in rok za oddajo

Pet najboljših prijavljenih del si bo razdelilo nagrado v višini 7.000 ameriških dolarjev. Rok za oddajo predlogov je 22. avgust 2022. Izziv vodi podjetje GrabCAD. Za več informacij o izzivu obišči njihovo spletno stran.

VIRNASA
Prejšnji članekMinister za zdravje: »Naš cilj je, da virus COVID-19 postane endemičen«
Naslednji članekSe vračajo maske? Posvetovalna skupina odgovarja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.