Našli smo gene za hujšanje

Debelost je ena od perečih težav modernega sveta. Na strani NIJZ beremo, da je vsak deseti slovenski otrok gibalno neučinkovit, govorijo celo o epidemiji debelosti. Stvar je šla tako daleč, da je danes več ljudi predebelih kot pa podhranjenih.

S tem problemom se borijo razne nevladne organizacije in tudi tiste z institucionalno podporo. Julija letos se je začel širok vseevropski projekt STOP, ki poskuša zmanjšati prekomerno telesno težo pri mladostnikih in bolje raziskati njen izvor ter posledice.

Hitra hrana je težava
Saj vsi vemo, da je glavni izvor epidemije debelosti mastna hitra hrana.

Najboljša načina za boj proti debelosti sta zdravo prehranjevanje in telesna aktivnost. Obstajajo tudi določena zdravila, a imajo mnogo stranskih učinkov in malo dejanskega učinka. V Evropi je edino dostopno orlistat (Xenical), ki v obdobju enega do štirih let uporabnika olajša za okoli 3 kilograme. Ker govorjenje o dietah in telovadbi pogosto naleti na gluha ušesa (poleg tega je statistično največ 20 % ljudem uspelo dolgoročno shujšati na ta način), znanstveniki odgovore iščejo v genetiki.

Našli 17 novih genov, povezanih s telesno težo

Poznamo več sto genov, ki so tako ali drugače povezani z debelostjo. Ne vemo, ali so vzrok kronične debelosti ali njena posledica, velja pa, da jih imajo ljudje s prekomerno telesno težo več. Raziskava z virginijske univerze je skoraj 300 od teh genov bolje raziskala in pri sedemnajstih prišla do zanimivih spoznanj. Za 14 so dokazali, da debelost povzročajo, trije pa pomagajo zmanjšati telesno težo in blagodejno vplivajo na celoten prebavni proces.

Pomagali so si z laboratorijskimi črvi

Za razločevanje med tistimi geni, ki so bolj pogosti v osebah s prekomerno telesno težo, in tistimi, ki takšno stanje povzročajo, so si pomagali z laboratorijskimi črvi Caenorhabditis Elegans. To je vrsta mikroskopskih črvov, ki zrastejo do 1mm. Najdemo jih v gnijočem sadju in zelenjavi, kjer se hranijo s še bolj mikroskopskimi živalmi. Za laboratorijske raziskave so primerni, ker je njihov DNK v 70 % enak našemu. V zadnjem desetletju so znanstvenikom pomagali osvojiti več Nobelovih nagrad s področja zdravljenja raka in nevroloških bolezni.

C. Elegans
C. Elegans

Virginijski raziskovalci pa so jih uporabili zaradi neke druge lastnosti: C. Elegans se je sposoben zrediti (večina preprostih organizmov namreč odvečno hrano izloči in ne dela maščobnih zalog). Testno skupino črvov so hranili kot običajno, druga pa je prejemala hranila z obilico sladkorja. Nekateri v drugi skupini se niso zredili in so še vedno kazali zdrave telesne in prebavne funkcije. Raziskovalci so ugotovili, da so vsi »fit« črvi imeli vsaj enega izmed treh genov, ki pomagajo nadzirati in ohranjati zdravo telesno težo. Poleg tega so bile njihove prebavne funkcije boljše in živeli so dlje.

Morda se bomo za vedno rešili težav s prekomerno telesno težo

V preteklosti se je izkazalo, da lahko spoznanja na C. Elegansu prenesemo tudi na človeški organizem. Ali to velja tudi v primeru genov, ki uravnavajo telesno težo, bodo pokazali nadaljnji eksperimenti. Če se izkaze, da to drži, lahko kmalu pričakujemo novo serijo zdravil ali genskih terapij, ki bodo zamejile »pandemijo« debelosti v razvitem svetu.

Kip ženske
Kip Yolanda v Nemčiji opominja, da prekomerna telesna teža nikakor ni razlog za slabo samopodobo.

Viri:

https://en.wikipedia.org/wiki/Caenorhabditis_elegans

https://sl.wikipedia.org/wiki/Debelost

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211001100432.htm

Prejšnji članekRebelde dobiva predelavo s strani Netflixa
Naslednji članek7 razlogov, zakaj je jesen najlepši čas za biti fit

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.