Neolitski spomenik najden blizu Stonehengea

Arheologi so odkrili krog prazgodovinskih jaškov, izkopanih pred tisočletji blizu Stonehengea. Terensko delo je odkrilo 2 kilometra širok krog velikih jaškov, ki merijo več kot 10 metrov v premeru, globoki pa so kar 5 metrov. Obkrožajo staro naselje Durrington Walls, ki se nahaja 3 kilometre stran od Stonehengea.

Testi kažejo, da naj bi bilo ti jaški neolitski in izkopani pred več kot 4500 leti. Strokovnjaki verjamejo, da je okoli 20 jaškov morda služilo kot meja svetemu območju. Na projektu delajo ekipe iz različnih krajev Velike Britanije.

Doktor Richard Bates pravi, da je oddaljeno preučevanje in previdno zbiranje vzorcev omogočilo vpogled v preteklost družbe, ki je bila veliko bolj kompleksna, kot so si zamišljali. Očitno prefinjene prakse dokazujejo, da so bili ljudje tako močno povezani z naravnimi dogodki, da si tega danes skoraj ne moremo predstavljati.

Vzorci iz območja vsebujejo bogat in navdušujoč arhiv pred tem neznanih informacij o okolju. S tem odkritjem bodo lahko odkrili zgodbo pokrajine zadnjih 4000 let. Gre za neverjetno odkritje, ki nam omogoča vpogled v življenja in verovanja neolitskih prednikov.

Ekipa je združila najnovejše arheološko terensko delo z detektivskimi veščinami in odkrila to neverjetno najdbo. Napisali so popolnoma novo poglavje v zgodbi pokrajine okoli Stonehengea. Odkritje so oznanili po poletnem enakonočju, ki so ga letos zaradi pandemije praznovali na spletu.

Urednica revije Študent

VIRBBC
Prejšnji članekNajboljši korejski filmi
Naslednji članekKako deliti fotografije med napravami Huawei?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.