Nova era astronomije

Raziskovalci z londonske univerze so pred kratkim zaključili 25.000 simulacij trkov nevtronskih zvezd s črnimi luknjami. Zanimalo jih je, ali bomo v prihodnosti sposobni te pojave zaznati in odgovor je pritrdilen. Predvidevajo, da bomo do leta 2030 zaznali do 3000 trkov, od tega jih bomo vsaj 100 lahko tudi neposredno videli skozi teleskop.

Črne luknje in nevtronske zvezde

Lansko leto so astronomi prvič zaznali posledico trka črne luknje in nevtronske zvezde. Nevtronske zvezde so ostanek zelo težkih zvezd (z vsaj desetkrat večjo maso kot naše Sonce), ki so porabile svoje gorivo. So mrtve krogle, sestavljene predvsem iz nevtronov in železovih jeder, katerih premer je le okoli 20 km, masa pa večkratnik Sonca. Tako goste so, da bi čajna žlička te nevtronske zvezde tehtala 4 milijarde ton.

Črne luknje prav tako nastanejo iz največjih zvezd, razlika pa je v tem, da se tu vsa masa skrči na še manjši premer. Njihovo gravitacijsko polje je tako močno, da mu ne more uiti niti svetloba. Ne vemo, kaj je v središču črne luknje, jasno pa je, da z lahkoto »poje« tudi največje zvezde. Njena gravitacija raztrga atome same, od katerih ostane samo še juha subatomskih delcev. Ko črna luknja začne jesti nevtronsko zvezdo vidimo močan sij razgretih delcev, ki jih črna luknja trga od zvezde.

Nevtronska zvezda in črna luknja
Ilustracija nevtronske zvezde, ki jo črna luknja srka vase.

Obljubljajo veliko bolj natančne meritve in revolucijo v astronomiji

A cilj raziskovalcev ni bilo posneti najlepše vesoljske razglednice. Spremljanje srečanj črnih lukenj in nevtronskih zvezd nam lahko pomaga pri mnogih meritvah, še posebej pri ocenjevanju starosti vesolja. Ob tem pa je vedno tudi vprašanje hitrosti širjenja vesolja. Danes znanstveniki ocenjujejo, da je vesolje staro skoraj 14 milijard let in da se širi s hitrostjo 67 kilometrov na sekundo na megaparsek ali 74 kilometrov na sekundo na megaparsek. Razlika izhaja iz dveh različnih načinov merjenja. Prvi beleži kozmično mikrovalovno valovanje, ki je posledica velikega poka, drugi spremlja razdalje med oddaljenimi zvezdami in njihove poti. Ne razumemo zakaj se rezultati meritev razlikujejo in pojavljajo se vprašanja o pravilnosti najbolj osnovnih premis fizike in vse naše znanosti.

Nova raziskava poskuša ponuditi nov način, pri katerem merijo valovanja, ki so nastala ob trku nevtronskih zvezd in črnih lukenj. Z najnovejšo tehnologijo smo končno sposobni zaznati ta pojav, ki nam bo prinesel več podatkov kot prejšnji metodi. Vodja raziskave Dr. Feeney je povedal, da lahko v naslednjih desetih letih pričakujemo veliko prebojev v astronomiji, ki jih bodo omogočili že delujoči sistemi za opazovanje LIGO (v ZDA), Virgo (v Italiji), KAGRA (na Japonskem).

Viri:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210428102421.htm

https://www.space.com/universe-age-14-billion-years-old

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/astrophysicists-detect-two-black-holes-gobbling-neutron-stars-180978104/

Prejšnji članek21 dni, dva popotnika, dve pametni uri in množica izzivov
Naslednji članekPrvi vtis prvega vtisa bo tvoj outfit

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.