Nova spoznanje o največjem kraterju na Zemlji

lanzarote, volcano, landscape
Slika je simbolična. Foto: lanzelotty iz Pixabay

Največji krater na svetu Vredefort, je po novih raziskavah še večji kot prej. Geologi so tekom leta 2022 ugotovili, da premer Vredeforta ni le 172 km temveč med 250 in 280 km. Kot gre v znanosti pričakovati je takšna sprememba pripeljala do kupa vprašanj. Kako velik trk se je v resnici zgodil? Kako velik je bil meteor, koliko je tehtal in s kakšno hitrostjo je padel? Kam je izstrelilo delce ob trku in še kaj. Večino takšnih vprašanj danes rešujemo s simulacijami, kar je storila študentka Univerze Rochester Natalie Allen.

Do novih odkritij s seminarsko nalogo

Kot zaključno delu pri predmetu Fizika notranjosti planetov in pod mentorstvom asistenta Mikija Nakajime je Natalie Allen prva izdelala simulacijo trka po novih podatkih. Upoštevati je morala skoraj 100 kilometrsko razliko, ki je stvari zelo spremenila.

 

Pred novo simulacijo so znanstveniki sklepali, da je krater Vredefort povzročil okoli 15 km širok meteor, ki je zadel Zemljo s hitrostjo 15 km/s. Novi izračun pa je pokazal, da je moral meteor meriti vsaj 20-25 km in pasti s hitrostjo 20 km/s. Trk je bil mnogo hujši kot tisti, ki je končal dobo dinozavrov in katerega spomin je krater Chicxulub v Mehiki.

Krater Vredefort je še večji, kot se je domnevalo
Krater Vredefort je še večji, kot se je domnevalo Foto: on nasa

Zemlja je zaradi atmosfere do neke mere zaščitena pred meteorji, saj jih večina zgori ob padcu. Kadar pa se trk vseeno zgodi, so lahko posledice katastrofalne. Tone prašnih delcev zakrijejo nebo, trk ustvari požare in niti dim ni prizanesljiv. Sledi kisel dež, uničenje ozonskega plašča in segrevanje. Vse to je sprožilo izumrtje dinozavrov, vendar v času Vredeforta so Zemljo verjetno naseljevali le enocelični organizmi. Star je namreč 2 milijardi let in vse kaže, da ni sprožil večjih sprememb v favni in flori.

Kot se strinjajo strokovnjaki, bi meteor, kakršen je naredil Vredefort, danes lahko izbrisal človeštvo. NASA je sicer pred kratkim pokazala, da Zemljani lahko spremenimo pot meteorja, vendar Dimorphos, ki so se ga lotili meri zgolj 170 metrov.

Prejšnji članekKomentar: Boks v parlamentu je izjemna ideja
Naslednji članekFajn ‘met super bančni račun in banko kar na telefonu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.