Novonašla črna luknja Samorog nam je izredno blizu

Samorog je oddaljen od Zemlje »le« 1500 svetlobnih let in je hkrati ena izmed najmanjših črnih lukenj, ki smo jih zaznali.

Astronomi iz Univerze v Ohiu so zaznali novo črno luknjo, ki je s svojo majhnostjo presenetila stroko in ji nadeli ime Samorog (Unicorn). Ime se ji kar prilega iz dveh perpektiv: prvič, nahaja se v ozvezdju Samoroga (Monoceros) in drugič, kot se je izrazil vodja raziskovalne skupine Tharindu Jayasinghe, je tako unikatna in redka kot samorog. Njena masa je približno trikrat večja od našega Sonca in kljub temu da je človeku taka veličina nepojemljiva, je v svetu črnih lukenj Samorog pravcati palček. Še več, njegova masa ga uvršča v t. i. mass gap, območje med največjimi nevtronskimi zvezdami (katerih masa je približno dvakratnik Sonca) in (do zdaj najdenimi) najmanjšimi črnimi luknjami (katerih masa je vsaj petkratnik Sonca). S tako majhno maso se približuje spodnji meji in ravno to je zanimivo – do pred kratkim je veljalo, da tako majhne (oziroma lahke) črne luknje teoretično ne morejo obstajati. Kot je povedal Jayasinghe: »Samorog je ena izmed najmanjših možnih črnih lukenj sploh.«

V bližini Samoroga kroži rdeči velikan, s katerim skupaj tvorita binarno osončje. Ravno ta rdeči velikan pa je ameriškim raziskovalcem izdal našo črno luknjo. Kot vemo, črnih lukenj namreč ne moremo opazovati neposredno. Ker njihova gravitacijska sila posrka vase vse informacije vključno s svetlobo (zaradi česar se jim reče črne luknje), jih ne moremo zaznati na enak način kot druge stvari. Zato znanstveniki opazujejo učinek gravitacije črnih lukenj na druga nebesna telesa. V tem primeru so zaznali periodično spreminjanje barve in oblike rdečega velikana, na katerega deluje sila Samoroga. To si lahko predstavljamo na enak način, kot Luna na Zemlji povzroča plimo in oseko, le da se v primeru tolikšne sile spreminja kar oblika cele zvezde.

Posredna metoda opazovanja ima težavo v tem, da lahko dovolj majhne spremembe »letijo pod radarjem« astronomov, vendar lahko z napredkom tehnologije in vedno natančnejšimi merjenji v prihodnosti pričakujemo še več odkritij takih miniaturnih črnih lukenj. Astronomi si prizadevajo izdelati boljši pregled velikosti in števila črnih lukenj v naši galaksiji, saj nam vsaka novonašla črna luknja da več informacij o življenjskem ciklu zvezd, njihovi smrti in splošnemu razumevanju kozmosa.

Vendar: kot pri vsakem novem odkritju tudi tu ne gre brez težav. Ravno zaradi njegove majhnosti, ki hodi po robu konsenza med teoretiki črnih lukenj, je Samorog trenutno le kandidat za črno luknjo. Ker njegovo prisotnost opažamo le posredno, bo potrebnih še nekaj raziskav, preden bo znanstvena srenja potrdila njegovo identiteto. Morda pa imajo dvomljivci prav in imamo v primeru Samorog res opravka z nečim, kar se obnaša kot črna luknja pa vendar to ni.

Viri:

Prejšnji članekPol milijarde za prvo sezono najdražje serije vseh časov
Naslednji članekJe smiselno imeti tiskalnik za delo in študij od doma v času koronavirusa?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.