Odkrit nov objekt v mlečni cesti

Skupina astronomov iz Avstralije je v Mlečni cesti zasledila novo nebesno telo. Ta se ne obnaša kot karkoli, kar smo videli do zdaj.

Čudno nebesno telo je opazil mladi raziskovalec Tyrone O’Doherty, medtem ko je preizkušal novo metodo opazovanja neba. Tyrone dela pri Mednarodnem centru za radioastronomijo (ICRAR) in raziskuje zaznavanje črnih lukenj. Ker teh ne moremo videti neposredno, si astronomi pomagajo z drugimi metodami. Ena izmed teh je tudi radioastronomija.

S teleskopom Murchison Widefield Array je ekipa pod vodstvom dr. Natashe Hurley-Walker potrdila Tyronovo najdbo in v reviji Nature zapisala, da česa takega še nismo videli. Telo oddaja radijske signale, a ne kakršnihkoli. Vsakih 18 minut za približno eno minuto odda zelo močan signal, ki potem spet ponikne. Glede na moč in frekvenco, so astronomi ugotovili, da je izvor signalov okoli 4000 svetlobnih let od Zemlje.

teleskop
Leva stran slike je fotografija teleskopa Murchison Widefield Array. Na desni strani je načrt prihodnosti. (vir: ICRAR)

Skrivnostni izvor radijskih valov

Prof. Hurley-Walker je najprej pomislila na vesoljce, a si je hitro oddahnila, ko so signal zaznali tudi v drugih frekvencah. Nadaljnji izračuni so pokazali, da ima signal naraven izvor. Še vedno pa ostaja vprašanje, kaj ta reč je. Vemo le, da je izjemno svetla in da ima zelo močno magnetno polje.

Mlečna cesta
Označeno mesto izvora signala na Mlečni cesti (vir: ICRAR)

Raziskovalci pravijo, da bi to lahko bila nova vrsta belih pritlikavk, a vsi se ne strinjajo. Po izračunih so tako močni pulzi radijskih valov v tako kratkih intervalih nemogoči. Tudi fenomeni, kot sta pulzar ali supernova, se le delno ujemajo z novim odkritjem.

Astronomi zdaj ugibajo ali gre za t.i. magnetar z ultra dolgo periodo. Obstoj teh je dokazan le v teoriji, vse do zdaj morda.

Na tej povezavi si lahko prebereš več in ogledaš nekaj zanimivih posnetkov.

Prejšnji članekDejstva o ginu, ki jih nisi vedel!
Naslednji članekNova mobilna igra MetroLand samo v trgovini AppGallery

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.