Dejstva o ginu, ki jih nisi vedel!

Oh gin, ta zanimiva pijača. Če si ljubitelj te brezbarvne alkoholne pijače, moraš ta članek nujno prebrati, da boš lahko pokazal, kaj vse veš. Na koncu te bodo morali klicati »bog«  ali »boginja« gina, saj ti bo ta poučna ura prinesla veliko novega.

Prihaja z Nizozemske

Nizozemska zastava na listnatih tleh

Čeprav je gin morda angleška nacionalna pijača, izvira z Nizozemske. Angleži so med bojem v nizozemski vojni za neodvisnost v 17. stoletju odkrili genever in ga prinesli s seboj. Londonski gin, ki ga poznamo danes, se je rodil 150 let pozneje.

Kdo je »oče gina«?

Nizozemec Franciscus Sylvius

Franciscus Sylvius, nizozemski zdravnik, je v 16. stoletju ustvaril genever kot zdravilo. Njegova visoko odporna mešanica naj bi izboljšala krvni obtok in druge bolezni. Med nizozemsko vojno za neodvisnost so ga dajali vojakom in ga imenovali »nizozemski pogum«.

Gin ima temačno zgodovino

Stara fotografija nesrečne ženske na klopci

Če so genever nizozemci velikokrat klicali »nizozemski pogum«, je imel gin v Angliji v preteklosti zelo temačen vzdevek. Bil je izjemno poceni in praktično je bil na voljo v vseh, sploh pa revnih, gospodinjstvih. Ker je po trditvah mnogih povzročal celo splave, je dobil vzdevek »materina ruševina«.

Od kod izhaja beseda gin

Rastajoč brin

Ime gin je skrajšana oblika starejše angleške besede genever, le ta pa je neposredno izvzeta iz nizozemščine. Obe pa sta izpeljani iz latinske besede juniperus, kar pomeni brin.

Gin so v času prohibicije v ZDA fermentirali in destilirali v kadeh

Modra tekočina t rezinami citrusov v kadi

Whiskey in moonshine sta morda v središču pozornosti, ko gre za nezakonito uživanje alkohola v času prohibicije v ZDA. Vendar je bil gin priljubljen tudi zaradi enostavnosti izdelave. Ta vrsta gina, ki so ga pogosto izdelovali v kadeh, je nastala z mešanjem poceni žitnega alkohola z aromami, kot je sok brinovih jagod, včasih pa so ga pustili fermentirati in destilirati kar v kadi. Gin iz kadi ni bil tako čist, kot si morda mislite; očitno pomanjkanje predpisov je povzročilo številne bolezni in celo smrti. Takrat si, ko si se napil z ginom, bil na koncu lahko tudi dejansko mrtev.

V Kraljevi mornarici so ga uporabljali, da ne bi zboleli za skorbutom

Krvavitve dlesni pri Skorbutu

V starih časih plovba po odprtem morju ni bila namenjena sproščujočim počitnicam. Grozila je smrt zaradi bolezni. Kraljeva mornarica je gin zmešala z limetinim sokom, da bi preprečila skorbut (bolezen zaradi primanjkovanja vitamina C). Ta pijača je bila kmalu znana kot Gimlet.

Popularnost gina v zgodovini

Koktejl narejen iz Gina - GinTwist

Leta 1923 je bil Gin Twist prava mrzlica. Ta pijača iz gina, limoninega soka, sirupa in vroče vode, ki je bila omenjena v številnih romanih in revijah, je bila Slavoj Žižek filozofije v ginu. Praktično ni bilo osebe, ki te pijače ne bi poznala.

Gin je preprosto narediti

Steklenice za izdelavo alkohola

Gin je v bistvu aromatizirana vodka, ki jo lahko pripraviš doma. Priprava lastnega gina je preprosta, če vzameš vodko in jo napolniteš z brinovimi jagodami ter drugimi začimbami in rastlinami. Ampak prosim ne počni tega v svoji kopalni kadi.

Prejšnji članekJavni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023
Naslednji članekOdkrit nov objekt v mlečni cesti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.