Osamljeni Zemlji podobni planeti naše galaksije, brez svoje zvezde

Astronomi so opazili nekaj nenavadnega in nenavadno žalostnega: samotni planet, ki prosto plava, brez zvezde.

Nekateri izmed takih samotnih planetov naj bi se začeli kot običajni planeti, a po trku z nekim vesoljskim telesom »odletijo« kot krogla za biljard proč od svoje zvezde. Lahko pa se tudi tvorijo, ko oblaki plina in prahu implodirajo in ustvarijo planet in ne zvezdo.

How Do Planets Go Rogue?

Vesolje bi lahko bilo polno takih osamljenih planetov in tega sploh ne bi vedeli, je v izjavi NASA dejal Scott Gaudi, profesor astronomije z državne univerze Ohio, ki je pomagal odkriti nov planet.

Izkazalo se je, da je planet približno mase Zemlje ali Marsa

Te planete je izredno težko opaziti, ker so zelo zatemnjeni, saj v bližini ni zvezd, ki bi jih osvetlile. Zato smo doslej opazili le nekaj izmed teh svetov. Še težje jih je prepoznati zaradi tega, ker so ponavadi zelo hladni, kar pomeni, da se ne pojavijo na infrardečih teleskopih.

Za odkritje osamljenega planeta je Gaudijeva ekipa uporabila novo tehniko, imenovano »mikrolensing«. S to tehniko opazimo upogibanje sprememb, ki jih ima masa na strukturi prostora in časa.

How Gravitational Microlensing Reveals Rogue Planets

V bistvu, ko se planet premakne pred bolj oddaljeno zvezdo, se svetloba te zvezde z našega izhodišča upogne okoli planeta, ko prehaja skozi ukrivljeno strukturo prostora in časa blizu planeta. Bolj kot je planet masiven, bolj močan je učinek.

Ekipa je osamljeni planet zaznala z Nasinim teleskopom Nancy Grace Roman Space Telescope. Podvig, ki bi bil brez tega posebnega teleskopa nemogoč, meni ekipa, ki stoji za odkritjem.

Nancy Grace Roman Space Telescope
Nancy Grace Roman Space Telescope

»Signal s planeta traja le nekaj ur ali nekaj dni, nato pa za vedno izgine,« je povedal Matthew Penny, docent za fiziko in astronomijo na Louisiana State University in soavtor tega prispevka.

»Zaradi tega jih je težko opazovati z Zemlje tudi z več teleskopi. Roman spreminja pravila igre pri iskanju takih planetov.«

Roman je zasnovan tako, da lovi te planete in ugotovi, kako pogosti so. Takšno odkritje bi lahko vplivalo na način našega razumevanja nastajanje in razvoja planetov.

»Nikoli ne bi izvedeli, če ne bi izvedli temeljite vesoljske raziskave mikrolensinga, kot jo dela teleskop Roman,« je dodal Gaudi.

VIRUniverse today
Prejšnji članekReprezentanti proti selektorju ali kdo je tu nor
Naslednji članekZakaj moraš imeti vibrator PMV20?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.