Reprezentanti proti selektorju ali kdo je tu nor

Slovenski nogomet že dlje časa pluje po sila razburkanih vodah. Reprezentanca več kot desetletje ni nastopila na svetovnem ali evropskem prvenstvu, klubi lahko v trenutnem stanju evropska tekmovanja samo sanjajo, za nameček pa svoje najboljše nogometaše v tujino prodajajo za drobiž. 

Ena redkih pozitivnih stvari na slovenski nogometni sceni je bila v zadnjih letih reprezentanca do 21 let, ki bo prihodnje leto skupaj z Madžarsko tudi gostila evropsko prvenstvo v tej starostni kategoriji. A tudi ta ima veliko težavo. Reprezentanti namreč ne želijo več nastopati pod vodstvom trenutnega trenerja Primoža Glihe

Razlogi? Veliko jih je. In vsak je bolj bizaren.

Mladi reprezentanti so svoje nestrinjanje izrazili v uradnem pismu, ki so ga naslovili na Nogometno zvezo Slovenije (NZS) in o katerem je kot prva poročala Nogomania. 

V njem so našteli vse razloge, zakaj Gliha ni primeren za mesto selektorja. Kot so zapisali, jim prepoveduje proslavljanje zadetkov in vdira v njihove sobe v času spanja. Prepovedano je tudi spanje na avtobusih oziroma letalih med dolgimi potovanji, treninge začenjajo brez ogrevanja, pred tekmami pa nasprotnikov ne analizirajo. 

Protestno pismo so zaključili z besedami: »Dokler g. Primož Gliha ostaja na mestu selektorja naše reprezentance, spodaj podpisani igralci ne bomo nastopali za Slovensko nogometno reprezentanco do 21 let.« Kot še poroča Nogomania, naj bi pismo podpisalo okoli 40 igralcev.

Nogometna zveza je sicer že potrdila, da je pritožbo prejela in bo primer obravnavala v prihodnjih dneh. V vseh razvitih nogometnih državah bi takšna afera selektorja stala službe. A vprašanje je, ali bo to doletelo tudi Gliho. Sploh zato, ker je bil 53-letni »strokovnjak« v preteklosti že deležen podobnih očitkov. In jih je tudi preživel.

Z mladimi reprezentanti, ki jih vodi od 2015, je bil v navzkrižju pred dvema letoma, a takrat nogometaši bojda niso bili povsem enotni. Zato je uspel obdržati službo, poleg tega pa je dobil celo novo pogodbo. Da se bo takšen scenarij ponovil, pa je le malo možnosti. Predvsem zato, ker so proti Glihi skoraj vsi člani reprezentance. 

Obtožbe, ki bremenijo Primoža Gliha.
Razlogi, ki so jih v pismu navedli nogometaši mlade reprezentance in zaradi katerih pod trenutnim selektorjem ne mislijo več igrati.

Druga plat medalje 

Kot vsaka pa ima tudi ta zgodba dve plati medalje. Gliha se bo lahko na zagovoru z vodilnimi možmi NZS-ja skliceval na rezultate. Ti so bili v zadnjih letih – za slovenski reprezentančni standard – nadpovprečni.

Sloveniji resda v kvalifikacijah za Euro 2019 ni uspel veliki met, a je v skupini s Francijo odigrala nekaj odličnih tekem. Nenazadnje je v gosteh z galskimi petelini celo remizirala (1:1), čeprav je vrednost Francozov ocenjena na 448 milijonov evrov, kar je skoraj 41-krat več od naše izbrane vrste. 

Lani septembra je Slovenija na prijateljski tekmi še enkrat remizirala s Francijo (2:2), nato pa je podoben uspeh ponovila še proti prav tako favorizirani Portugalski (0:0). In to je Glihi uspelo z nogometaši, ki po večini igrajo v skromnem domačem prvenstvu. Za veliko takšnih, ki si kruh služijo v tujini, pa so minute v mladi reprezentanci ene redkih v sezoni (beri: Jan Mlakar in Adam Gnezda Čerin). 

Iz tega vidika je Gliha rezultatsko presegel samega sebe.

Druga stvar, na katero so opozarjali Glihovi zagovorniki, je, da so se reprezentanti preveč posvetili lastnemu ugodju in so na ta račun pozabili, kaj bi bilo najbolje za ekipo. Med razlogi za odstavitev selektorja jih je kar nekaj povezanih z uporabo mobilnih telefonov in ostalih »pametnih« naprav.

Da jih selektor jemlje, kadarkoli si to zaželi, in da jih je prepovedano uporabljati v času počitka po kosilu in v času spanja, sta bila očitka. Zato so reprezentanti v nadaljevanju pisma predlagali nova, svoja pravila, v katerih na mobilne naprave seveda niso pozabili. 

Po drugi strani pa so pozabili na pravico spanja na avtobusih oziroma letalih, ki je bila na spisku razlogov za Glihov odstop. 

Vprašanja, ki (nam) ne morejo biti v ponos

Reprezentanti zagotovo imajo svoje razloge, selektorja pa vsaj nekoliko rešujejo dobri rezultati v zadnjih letih. Epilog bomo verjetno dočakali v prihodnjih dneh. A kakršenkoli že bo, razkriva veliko pomanjkljivosti v slovenskem nogometu in delovanju Nogometne zveze nasploh. 

Kako lahko tako pomembno vlogo opravlja človek, ki je po besedah lastnih varovancev povsem nekompetenten in se obenem požvižga na osnovne moralne zadržke? In kdo je pred dvema letoma poskrbel, da je taisti človek preživel podobno afero in nato celo dobil podaljšanje pogodbe?

Po drugi strani pa, sploh če bo Gliha spoznan za »nedolžnega«, kako lahko imajo reprezentanti, ki zaradi starostnih omejitev kmalu ne bodo več imeli pravice nastopanja, toliko moči, da na lastno pest rušijo selektorja?

Veliko vprašanj, na katere bodo morali odgovarjati pri NZS-ju. In da se takšne stvari dogajajo manj kot leto pred začetkom domačega evropskega prvenstva, ne more koristiti nikomur. Ne vodilnim na zvezi, ne selektorju, ne igralcem, pa tudi nam – navijačem –, ki ga bomo spremljali v živo.

Celotno pismo si preberite na povezavi.

Junior novinar

Prejšnji članekLjubljanski maraton prvič v zgodovini odpovedan
Naslednji članekOsamljeni Zemlji podobni planeti naše galaksije, brez svoje zvezde

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.