Perseverance začenja svojo prvo pravo misijo

rover
Foto: on NASA

Marsovski rover Perseverance začenja svojo misijo iz globin kraterja Jezero. Iščejo se ostanki življenja.

18. februarja lani je Perseverance pristal na Marsu v bližini kraterja Jezero. V dobrem letu je testiral delovanje vseh svojih instrumentov in se (pa tudi nas) seznanjal z okolico. Tudi marsovski helikopter Ingenuity je v tem času naredil premierni polet na tujem planetu. Zdaj lahko oba končno začneta svoje pravo poslanstvo – iskanje ostankov življenja.

Nabiranje vzorcev

V delti starodavne reke ob Jezeru je največja možnost, da najdemo dokaze za obstoj življenja na Marsu, pravijo znanstveniki. Perseverance se bo zato vzpenjal po njej in sproti nabiral vzorce kamnin, ki se zdijo obetavni. Kamnine bo analiziral že sam, saj je opremljen z najnaprednejšimi znanstvenimi instrumenti. Tako bodo znanstveniki izvedeli več o nekdanjem jezeru v Jezeru, ali je bila voda kisla, ali bazična, kakšna je bila temperatura, ali je omogočala življenje. Dejanske ostanke življenja pa bodo lahko našli šele raziskovalci v laboratorijih na Zemlji. Zato bo rover ob koncu letošnjega leta nabrane vzorce odložil poleg prej nabranih štirih vzorcev kraterjevih tal.

rover
Perseverance nosi na sebi najnaprednejše znanstvene instrumente. Foto: on NASA

Vzorci bodo še nekaj časa na Marsu

NASA in ESA pravita, da sta v zaključnih fazah projekta, kako marsovske vzorce spraviti na Zemljo. Na Mars nameravajo poslati še en rover, marsovsko raketo in nosilno raketo. Izstrelitev (v smeri Marsa) naj bi se zgodila do konca desetletja.

Jezero v Jezeru

Krater Jezero je ustvaril trk asteroida. Nahaja se blizu Marsovega ekvatorja, meri pa okoli 45 km. Znanstveniki verjamejo, da se je pred več kot 3 milijardami let ena izmed rek začela izlivati vanj. S seboj je prinesla glino, ki jo je Perseverance našel na dnu kraterja. Na robu jezera je nastala rečna delta, kot jih poznamo z Zemlje in vemo, da so vedno polne življenja. Perseverance bo pregledoval sedimente, ostanke naplavin v delti te starodavne reke.

krater Jezero
Fotografija kraterja Jezero. Barve označujejo razporeditev kamnin. Foto: on NASA

V letu 2023 bo Perseverance začel drugo misijo. Spet se bo dvignil iz kraterja, na vrh delte in še dlje do predvidenega roba nekdanjega jezera.

VIRBBC
Prejšnji članekPrijave za Social Impact Award 2022 so odprte!
Naslednji članekČas je za zipline v največjem zipline parku v Evropi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.