Podjetje razvilo encime, ki bi lahko rešili globalni problem

Ссылка ×Название:Filling 96 well plate for microbiological analysis by pipette. DNA or ELISA test
Foto: Nadya Tkach iz iStock

Podjetje Protein Evolution je s pomočjo umetne inteligence ustvarilo encime, ki lahko tekstilne odpadke iz poliestra reciklirajo v nov material. Tehnologijo sedaj izpopolnjujejo in načrtujejo obrat, v katerem bi letno reciklirali 50.000 ton plastike.

Z biološkim recikliranjem nad globalni problem plastike

Trenutna letna proizvodnja plastike sedaj znaša okrog 460 milijonov ton in se zaradi naraščajoče potrošnje še povečuje. Kljub razširjenemu ločevanju odpadkov, se le 9 odstotkov plastike reciklira, vse ostalo pristane na odlagališčih ali v sežigalnicah. S tako imenovanim biološkim recikliranjem bi to lahko spremenili. Pri tem igrajo ključno vlogo encimi, ki hitro razgradijo plastiko in pri tem ne ustvarijo mikroplastike. Razvoj encimov, ki bi bili za to nalogo primerni, je kompleksen problem, saj je potencialnih kandidatov več, kot je atomov v znanem vesolju.

A concept of waste separation and recycling in business office, a midsection.
Foto: Halfpoint iz iStock

Umetna inteligenca razvija encime

Tu nastopi model umetne inteligence, ki vključuje javno dostopne podatke o več deset tisoč beljakovinah. S pomočjo podatkov pripravi tisoče aminokislinskih zaporedij, ki predstavljajo nove encime. Pri Protein Evolution v naslednjem koraku uporabijo različne algoritme in v laboratorijskih reaktorjih testirajo tiste, ki kažejo največji potencial. V tej fazi se poslužujejo tudi sistema AlphaFold AI za predvidevanje strukture proteinov, ki so ga razvili pri Google DeepMind.

Protein Evolution ni edini na področju biološkega recikliranja

Podobno idejo imajo namreč tudi druga podjetja po svetu. Francosko podjetje Carbios je tako že začelo z gradnjo obrata za biološko recikliranje PET plastike. Obrat naj bi imel zmogljivost 50.000 ton letno, toliko, kot cilja tudi Protein Evolution. Iz podjetja Colossal Biosciences se je odcepilo še podjetje Breaking, ki bi plastiko recikliralo z mikrobom X-32. Tudi encimska tehnologija ni nekaj novega v industrijskih procesih. Encimi se tako že uporabljajo pri čiščenju odpadnih voda in proizvodnji zdravil.

Serijski izumitelj Jonathan Rothberg, soustanovitelj Protein Evolution

malaga, Spain – February 02, 2020: Side view of Gene Machine, Jonathan Rothberg yacht
Jahta Gene Machine v lasti Rothberga Foto: Wirestock iz iStock

Enainšestdesetletni Rothberg ima za seboj že veliko izkušenj v znanosti in inovacijah. Danes uživa na 55-metrski jahti ob obali Miamija, ki ima nameščeno sodobno laboratorijsko opremo, kot sta PCR in 3D-tiskalnik.

Za delo na področju sekvencioniranja DNK je že prejel ameriško nacionalno nagrado za tehnologijo in inovacije, ustanovil pa je tudi ducat podjetij. Med njimi sta Detect, ki je med pandemijo zasnovalno domače teste PCR za covid-19 in Butterfly Network, ki je aparate za pregled z ultrazvokom zmanjšalo na velikost ročnega aparata. Prejšnje podjetje, ki se je ukvarjalo z encimi, RainDance Technologies, je prodal družbi za medicinsko diagnostiko Bio-Rad Laboratories za 73 milijonov dolarjev. Oktobra 2021 pa je skupaj s Connorjem Lynnom ustanovil podjetje Protein Evolution.

Zagonsko podjetje s 25 milijoni dolarjev tveganega kapitala načrtuje odprtje pilotnega obrata leta 2025. Komercialni obrat z zmogljivostjo 50.000 ton letno načrtujejo za leto 2028.

‘Plastic-eating’ enzymes help recycle clothing

PREKOForbes
Prejšnji članekPrihaja novi iPad M4: Koliko boljši je v resnici?
Naslednji članekKnafljev dom Dunaj: Vse, kar moraš vedeti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.