Prihaja novi iPad M4: Koliko boljši je v resnici?

Apple M4 procesor
Foto: Apple

M4 predstavlja pomemben mejnik v razvoju procesorjev pri Applu. Novi iPad Pro, opremljen s čipom M4, dosega približno 3700 točk v enojedrnem CPU benchmarku in okoli 14500 v večjedrnem. Za primerjavo, M3 MacBook Air doseže približno 3100 (enojedrno) in 12000 (večjedrno), kar pomeni, da je novi iPad Pro za približno 20 % boljši. To je opazen preskok v generaciji, vsaj glede na te rezultate.

Apple iPad M4: Bodo Applove obljube izpolnjene?

Glede na surovo zmogljivost se M4 resnično ujema z obljubami Appla. Enojedrna zmogljivost je boljša za približno 20 % v primerjavi z vsemi M3 čipi in za več kot 40 % v primerjavi z M2. V primerjavi s prejšnjim iPad-om Pro M2 je skok vsaj 42 %.

Dejansko se njegova zmogljivost primerja z dražjimi M3 Pro čipi, ki jih lahko pri nas dobite v trenutnem 14-palčnem MacBook Pro-ju za vsaj 2699,99 €. Pri iPad-u Pro dobite boljšo enojedrno zmogljivost in primerljivo večjedrno za več kot pol manj denarja. Vendar pa, ko gre za iPad, seveda goli benchmarki ne prikažejo celotne zgodbe o moči naprave v praksi. Omejitve iPadOS-a in razpoložljiva programska oprema na platformi ostajajo pomembna ovira.

  • Opomba: Modeli z desetimi CPU jedri bodo na voljo le z 1 TB ali 2 TB pomnilnika. Konfiguracije z 256 GB in 512 GB imajo 9-jedrni CPU, torej z enim jedrom manj. Pri teh modelih bo enojedrni rezultat enak, vendar bo večjedrni verjetno približno 15 % nižji. Menimo, da se ne splača nadgraditi na 1TB samo zaradi večje procesorske moči.
Generic phone and tablets lock screens with 3D art wallpaper. Set of three. Isolated on gray.
Foto: synthetick iz iStock

Nevronski engine M4 je tudi bistveno izboljšan v primerjavi z M3, saj Apple trdi, da dosega do 38 bilijonov operacij na sekundo, več kot dvojno M3. To bo nedvomno pomembno za Applove prihodnje načrte za umetno inteligenco na napravi.

Za GPU še nimamo benchmarkov, vendar bodo verjetno primerljivi z M3, morda z rahlim izboljšanjem zaradi višje učinkovitosti 3 nm arhitekture in izboljšanega termičnega načrta novega iPad-a Pro. Dejanska arhitektura desetih GPU jeder se verjetno ni spremenila, ali vsaj ne veliko v primerjavi s tistim, kar vidite na primer v MacBook Air-u.

Velik preskok za Apple

Na papirju bo M4 predstavljal velik preskok za Apple Silicon, še posebej, ko gre za surovo procesorsko moč. Komaj čakamo, da vidimo, kako bodo izgledali ostali Apple izdelki; pričakujemo, da bosta M4 Pro in M4 Max lansirana v novih MacBook Pro-jih do konca leta.

Če razmišljaš o nakupu Intela, ti svetujemo, da raje počakaj na kasnejše primerjave, saj Geekbench za njihove najnovejše procesorje še nima primerne podpore. Metrika zato kaže v prid Applu, a to ni nujno res. Verjetno lahko v nekaj tednih pričakujemo prave rezultate.

Pa je vredno nadgradnje? Najverjetneje ne. Večina ljudi ne potrebuje niti M1 Pro. To je torej podobno vprašanju, ali se splača nadgraditi na novega Rolls Royce-a. Odgovor je osebna izbira.

Junior novinar

Prejšnji članek3 načini večerne nege obraza, ki so nujni za mladostniški videz
Naslednji članekPodjetje razvilo encime, ki bi lahko rešili globalni problem

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.