Prve fotografije teleskopa Euclid, ki bo ustvaril največji 3D zemljevid neba

Misija Euclid je posnela prve fotografije
Misija Euclid je posnela prve fotografije Foto: on esa

Esina misija Evklid (Euclid, op. p.), ki se ukvarja s študijo temnega vesolja, je posnela svoje prve testne slike. Teleskop je posnel sliko bleščečega polja zvezd, kar kaže, da je po milijonih milj dolgem potovanju od Zemlje v dobrem stanju.

Misija Euclid je prispela na 1,5 milijona kilometrov oddaljen cilj

Dva instrumenta na Euclidu, vesoljskem plovilu ESA (Evropske vesoljske agencije) z Nasino pomočjo, sta posnela svoje prve testne slike. Rezultati tako kažejo, da bo vesoljski teleskop dosegel znanstvene cilje, za katere je bil zasnovan – in morda še veliko več.

Misija ima svoj cilj, da razkrije in se poglobi v nekatere največje skrivnosti našega vesolja, vključno z naravo temne snovi in ​zakaj se vesolje širi hitreje. Znanstveniki imenujejo silo za to pospešeno širitvijo »temna energija«.

Euclid je bil izstreljen 1. julija iz rta Cape Canaveral na Floridi. Dokaj hitro je prispel na cilj, oddaljen približno 1,5 milijona kilometrov, kjer se je zasidral na razgledno točko, znano kot druga Lagrangeova točka (L2).

Testne fotografije teleskopa in misije Euclid
Testne fotografije teleskopa in misije Euclid Foto: on esa

»Navdušeni smo, ko vidimo, da detektorji in druga strojna oprema, ki jih je dobavila NASA, delujejo po pričakovanjih, in smo neverjetno navdušeni nad znanstvenimi rezultati, ki bodo prišli v prihodnjih mesecih in letih,« je povedal Mike Seiffert, projektni znanstvenik za Nasin prispevek k Euclidu, ki deluje v agencijskem laboratoriju za reaktivni pogon v južni Kaliforniji.

 

Treba je omeniti, da so ti posnetki – čeprav so lepi – še vedno zgodnje testne slike, posnete za preverjanje instrumentov in pregled, kako je mogoče vesoljsko plovilo še prilagoditi in izboljšati. Ker so večinoma neobdelani, ostanejo nekateri nezaželeni artefakti – na primer kozmični žarki, ki streljajo naravnost počez, kar je vidno zlasti na sliki VIS. Konzorcij Euclid bo končno spremenil opazovanja raziskav z daljšo izpostavljenostjo v slike, pripravljene za znanost, ki so brez artefaktov, so bolj podrobne in ostre kot britev.

V naslednjih nekaj mesecih bodo ESA in njeni kolegi iz industrije nadaljevali z izvajanjem vseh testov in preverjanj, potrebnih za zagotovitev, da Euclid deluje čim bolje. Na koncu te ‘faze zagona in preverjanja delovanja’ se začne prava znanost. Takrat bo ESA objavila nov niz slik, ki bodo pokazale, česa je sposobna misija.

Evklidov teleskop je zbiral svetlobo 100 sekund, da je NISP omogočil ustvarjanje te slike. Med nominalnim delovanjem naj bi zbirala svetlobo približno petkrat dlje in razkrila veliko več oddaljenih galaksij.
Evklidov teleskop je zbiral svetlobo 100 sekund, da je NISP omogočil ustvarjanje te slike. Med nominalnim delovanjem naj bi zbirala svetlobo približno petkrat dlje in razkrila veliko več oddaljenih galaksij. Foto: on esa

Teleskop bo ustvaril največji 3D zemljevid neba

Glede na te testne slike so znanstveniki in inženirji, ki stojijo za misijo, prepričani, da teleskop in instrumenti delujejo dobro. Strokovnjaki misije bodo naslednjih nekaj mesecev nadaljevali s preizkusi preverjanja učinkovitosti, preden se začnejo znanstvena opazovanja.

»Po več kot 11 letih načrtovanja in razvoja Euclida je vznemirljivo in izjemno čustveno videti te prve slike,« pravi vodja projekta Euclid Giuseppe Racca iz ESA. »Še bolj neverjetno je, če pomislimo, da tukaj vidimo le nekaj galaksij, ustvarjenih z minimalno prilagoditvijo sistema. Popolnoma kalibriran Euclid bo na koncu opazoval milijarde galaksij in tako ustvaril največji 3D zemljevid neba.«

O misiji Evklid

K misiji Euclid prispevajo tri znanstvene ekipe, ki jih podpira NASA. Poleg oblikovanja in izdelave elektronike senzorskega čipa za instrument Euclid Near Infrared Spectrometer and Photometer (NISP), je JPL vodil nabavo in dostavo detektorjev NISP. Ti detektorji skupaj z elektroniko senzorskega čipa so bili testirani v Nasinem laboratoriju za karakterizacijo detektorjev v Centru za vesoljske polete Goddard v Greenbeltu v Marylandu. Znanstveni center Euclid NASA pri IPAC (ENSCI) pri Caltechu v Pasadeni v Kaliforniji bo arhiviral znanstvene podatke in podprl znanstvene raziskave v ZDA z uporabo podatkov Euclid. JPL je oddelek Caltecha.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRESA
Prejšnji članekOcena filma: Megalodon 2
Naslednji članekBi morali vsi hoditi bosi? Pozitivni učinki bosonoge hoje
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.