Bi morali vsi hoditi bosi? Pozitivni učinki bosonoge hoje

Bosonoga hoja prinaša kar nekaj prednosti
Bosonoga hoja prinaša kar nekaj prednosti Foto: TanteTati iz Pixabay

Ko v trgovini izbiraš nov par čevljev, upoštevaš njihov izgled, primerjaš cene in njihovo udobje. Si kdaj pomislil, da bi obutev povsem opustil in naokoli hodil bos? Nekateri se zaradi obljubljenih pozitivnih učinkov odločijo tudi za to. Preberi si, če je njihov trud poplačan z boljšim zdravstvenim stanjem.

Bosonogo pleme: zdravi otroci in vrhunski tekači

Pleme Kalenjin iz Kenije je svetovno znano po bosonogosti, saj celo njihovi vrhunski tekači na maratonih ne nosijo tekaških copat. Tamkajšnji otroci pogosto bosi pretečejo do 20 kilometrov dnevno, na poti v šolo in domov. Raziskovalci so odkrili, da posledično razvijejo močnejše, gibljivejše in bolj robustne stopalne mišice, kot njihovi obuti vrstniki. Bosonogi otroci imajo kar osemkrat manjšo verjetnost za poškodbe spodnjih okončin.

Obutev spremeni obliko stopala?

Bosonoga hoja prinaša kar nekaj prednosti
Bosonoga hoja prinaša kar nekaj prednosti Foto: FeeLoona iz Pixabay

Si vedel, da se vsi ljudje rodimo s ploskimi stopali? Stopalni lok se razvije šele v zgodnjem otroštvu, na njegov razvoj pa lahko vpliva tudi obutev. V zgodnjih 90-ih letih so nekateri ortopedi v Indiji opazili, da je v njihovih klinikah precej manj otrok s ploskimi stopali kot v evropskih in ameriških klinikah.

Še ti so vsi izhajali iz mest, zato so se ortopedi odločili raziskati, kaj je vzrok, da otroci s podeželja nimajo težav s ploskimi stopali. Odgovor se je skrival v obutvi: na podeželju so otroci večinoma hodili in se igrali bosi. Posledično so imeli kar trikrat manjšo verjetnost za razvoj ploskih stopal. Kritična starost za pravilen razvoj stopalnega loka je do šestih let starosti.

Bolje za otroke, kaj pa odrasle?

Številni menijo, da je predvsem za vzdržljivostne teke bolje teči bos. Zagovorniki namreč trdijo, da zmanjša silo tal na stopalo in s tem verjetnost za poškodbe. Raziskava je leta 2021 ugotovila, da šestmesečno opravljanje dnevnih aktivnosti brez obutve pri odraslih za kar 50 odstotkov poveča moč stopal, kar vodi do boljšega ravnotežja in bolj zdravega načina hoje. A bosonoga hoja prinaša tudi svoja tveganja za kratkoročne poškodbe. Med najpogostejšimi je stopalna vodenica – zaradi povečanega stresa na stopalo to močno oteče. Ta lahko povzroča hude bolečine. Medtem ko so prednosti bosonogega teka še premalo raziskane, pa se znanstveniki strinjajo, da je pri običajni hoji strah pred obutvijo povsem odveč!

The Suprising Effects of Going Shoeless: One Month Without Footwear

VIRSciShow
Prejšnji članekPrve fotografije teleskopa Euclid, ki bo ustvaril največji 3D zemljevid neba
Naslednji članekOcena filma: Roboti (2023)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.