Rover Radovednost dobil bratca, ki se mu bo kmalu pridružil na Marsu

Medtem ko rover Curiosity (Radovednost), na Marsu neumorno raziskuje in nam pošilja izjemne panoramske fotografije pokrajin, smo na Zemlji izbirali ime za njegovega novega bratca. Čast je pripadla 13-letnemu Alexandru Mathru iz Virginije, saj je bilo njegovo ime izbrano izmed 28.000 poslanih imen. Novi raziskovalni robot se od včeraj naprej predstavlja pod imenom Perseverance (Vztrajnost).

Middle-School Student Names NASA’s Next Mars Rover

Vztrajnost že peti Nasin Rover na Marsu

Rover se pridružuje Sojournerju, ki je bil prvi leta 1997,  Spirit in Opportunity, sta pristala leta 2004, do Curiosity roverja, ki raziskuje Mars od 2012.

Mars
Perseverance (Vztrajnost)

Nasin rover Perseverance je robotski znanstvenik, ki tehta okoli 1.043 kilogramov. Roverjeva astrobiološka misija, ki jo za agencijo vodi JPL, vključuje iskanje znakov preteklega življenja mikrobov na Marsu. Preučeval bo tudi podnebje in geologijo planeta, ter zbral vzorce marsovskih kamnin in prahu za prihodnjo misijo, ki bo prinesla vzorce Marsa na Zemljo. Utiral bo tudi pot do človeškega raziskovanja Rdečega planeta.

V Nasinem vesoljskem centru Kennedy na Floridi, je Vztrajnost trenutno v postopku končnega sestavljanja. Namen ima pristati na Marsovem kraterju Jezero, 18. februarja 2021.

Rover Radovednost posnel osupljivo panoramo iz skoraj 1,8 milijarde slikovnih pik

Sestavljena je iz več kot 1000 posameznih fotografij, posnetih v 6,5 urah, razpetih čez 4 dni. Ker je treba takšne panorame zajeti znotraj dnevne svetlobe, da se zagotovi potrebna osvetlitev, rover pogosto nima časa za taka opravila. A počitnice so izjema. Ko je večina ekipe v Ameriki praznovala Zahvalni dan, je Curiosity fotografiral.

To je prvič med njegovo misijo, da so opravili stereo 360-stopinjsko panoramo

Curiosity Mars Rover Snaps 1.8 Billion-Pixel Panorama (narrated video)

Fotografija prikazuje območje z imenom Glen Torridon – poimenovano po kraju na Škotskem, ki ga je rover raziskal po spustu s hematitsko bogatega grebena Vera Rubin januarja 2019.

Glen Torridon je bogat z glinenimi minerali v plasteh sedimentne kamnine in je zelo zanimiv za planetarne geologe. Ko je Radovednost sondirala tla, so ugotovitve počasi razkrivale neprecenljive podatke o zgodovini spremenljivega podnebja Marsa.

Vzorci vrtin, ki jih je zbral rover, so potrdili obilico gline, ki so jo napovedali iz orbitalnih slik. Navdušujoče je, da se je na enem od vzorcev pojavila organska molekula. Ne sicer prva, ampak potrjuje dokaze, da je na Marsu organska snov.

Regija nam je pomagala razumeti dramatične spremembe velikega starodavnega kraterja Gale, ki obdaja goro Sharp v središču. Dokazi kažejo, da je bilo nekoč napolnjeno s slanim jezerom, zdaj izsušeno ali posušeno z mehanizmi, ki jih še ne razumemo v celoti.

Spremembe teksture usedlin Glena Torridona, ki jih je analiziral Radovednost, kažejo na neko trenutno spremembo. Dogodek, ki je botroval, da se je regija spremenila iz globokega jezera v nekaj drugega.

Trenutno se Curiosity vzpenja proti formaciji na spodnjih pobočjih gore Sharp, imenovani sleme Greenheugh. Upamo, da lahko ta odsek razkrije več informacij o geološki, geomorfni in podnebni zgodovini tega območja Marsa.

VIRScience Alert
Prejšnji članek14. Collecta: Slovenci skozi čas in nostalgija – PRESTAVLJENO ZARADI COVID-19!
Naslednji članekS pomočjo psov bomo bližje preprečevanju možganskih tumorjev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.