S pomočjo psov bomo bližje preprečevanju možganskih tumorjev

Psi so v naši zgodovini odigrali zelo pomembno vlogo. V ogromno primerih jo še vedno igrajo, saj so nam bližje kot kadarkoli prej. Ampak psi lahko prav tako podležejo tumorjem kot mi. Pretekle raziskave so ugotovile, da se rak pri odraslih psih pojavi ob istem času kot pri ljudeh. To bi lahko pomenilo povezavo med starostjo in razvojem možganskih tumorjev.

Raziskave so pokazale na podobnosti med vrstama

Do zdaj so študije glede možganskih tumorjev, bolj natančneje difuznih gliomov, potekale le na živih miših. A razlike med patologijo mišjih možganov in človeških so prevelike, da bi lahko prišli do bližjih in bolj pomembnih odkritij.  Pasji in človeški možganski tumor imata veliko podobnosti, kar pomeni, da bi lahko z ugotovitvami pri psih pripomogli k odkritjem.

Ekipa pod vodstvom profesorja Roela Verthaka, v podjetju Jackson Laboratorij, v zvezni državi Maine, se trudi bolje razumeti povezavo med ljudmi in psi. Primerjali so možgane psov in ljudi, ki so umrli za obliko možganskega tumorja. Ugotovili so, da je v večini primerov tumor nastal po enaki oziroma zelo podobni poti. Tumorji pri psih so bili veliko bolj podobni tistim, ki so jih imeli otroci, kot pa odrasli. Čas pojava tumorja pri ljudeh je bil skoraj identičen kot čas pojava pri psih. Podobnosti so našli tudi v spremembah imunskega sistema, številu kromosomov in hitrost rasti tumorja.

Sodelujoči pri raziskavi so mnenja, da bi lahko z obstoječimi možnostmi zdravljenja preko psov prišli do velikega napredka pri zdravljenju možganskih tumorjev pri ljudeh. Tako bi s še večjim razumevanjem povezav, lahko prišli do odgovorov in večjih uspehov pri preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju tumorjev. Če se te napovedi uresničijo, bomo še enkrat dobili potrdilo, da so psi res naš najboljši prijatelj.

Primer ene izmed oblik možganskega tumorja
Primer ene izmed oblik možganskega tumorja

Možganski tumorji 101

Možganski tumorji predstavljajo veliko skupino bolezni, ki jih v osnovi delimo na primarne in sekundarne možganske tumorje. Primarni možganski tumorji nastanejo v možganovini in sodijo med redke vrste raka. Primeri so meningeomi, gliomi, meduloblastomi in še redkejši hondrosarkom. Sekundarni možganski tumorji preidejo v možgane iz drugih delov telesa, zaradi drugega primarnega tumorja. Najpogostejši so zaradi pljučnega raka, raka dojke, melanoma, ledvičnega raka in raka na črevesju.

Zdravljenje obsega kirurgijo, radioterapijo, sistemsko terapijo in podporno terapijo. Kot pri ostalih hujših bolezni je tu izrednega pomena redno sledenje tumorju, ki lahko včasih traja tudi do smrti.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRover Radovednost dobil bratca, ki se mu bo kmalu pridružil na Marsu
Naslednji članekLeBron ali Jordan

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.