LeBron ali Jordan

LeBron ali Jordan
LeBron ali Jordan

Michael Jeffrey Jordan ali LeBron Raymone James. Air Jordan ali The King. Razprava, ki bo še mnogo let razburjala oboževalce in nas spraševala, kdo je najboljši košarkarski igralec vseh časov. A preden začnemo z eno največjih debat v športnem svetu, moramo predstaviti pravilo, ki se ga je tu treba držati. Ne primerjamo jih z igralci kot so Kobe Bryant, Larry Bird, Magic Johnson, Wilt Chamberlain, Tim Duncan, Shaquille O˙Neal. Bill Russel in ostali. To je debata o nečem drugem.

Statistika redne sezone

Michael Jordan je v svojih 15 sezonah odigral 1072 tekem redne sezone z Chicago Bullsi (13) in Washington Wizardsi (2).
Statistika
Točke: 30.1 Skoki: 6.2 Asistence: 5.3 Ukradene žoge: 2.3 Blokade: 0.8

LeBron James svoje kariere še ni zaključil, a zaenkrat je odigral malo več kot 1240 tekem z ekipami Cleveland Cavaliers (11 sezon), Miami Heat (4 sezone) in Los Angeles Lakers (2 sezoni).
Statistika:
Točke: 27.1 Skoki: 7.4 Asistence: 7.4 Ukradene žoge: 1.6 Blokade: 0.8

Medtem, ko je bil Michael Jordan neverjeten stroj za doseganje košev, LeBron James nikoli ni bil strelec ampak bolj organizator igre. Floor general kot bi rekli strokovnjaki, ki svoje soigralce vedno naredi veliko veliko boljše kot so. Koga bi raje imeli kot vodjo ekipe? Jordana ali LeBrona?

Statistika končnice

Jordan je v karieri odigral 179 tekem v končnici, LeBron je trenutno pri številki 239.

Statistika Jordan:
Točke: 33.4 Skoki: 6.4 Asistence: 5.7 Ukradene žoge: 2.1 Blokade: 0.9

Statistika LeBron:
Točke: 28.9 Skoki: 8.9 Asistence: 7.1 Ukradene žoge: 1.8 Blokade: 1.0

Oh blocked by James
Oh blocked by James

Statistika finalnih serij

Michael Jordan
Točke: 33.6 Skoki: 6 Asistence: 6

LeBron James
Točke: 24.5 Skoki: 8.8 Asistence: 6.6

Tu se vsekakor pozna razlika že v tem, da je Jordan v finalu igral šestkrat in je prav tolikokrat prvak. Nobena od serij ni šla preko 6 tekem in je skupno v finalnih serijah odigral 35x. Njegovi nasprotniki so bili Lakersi (Magic Johnson, Vlade Divac, James Worthy), Blazersi (Clyde Drexler, Danny Ainge), Sunsi (Charles Barkley, Dan Majerle, Danny Ainge), SuperSonicsi (Gary Payton, Shawn Kemp) in dvakrat Utah (Karl Malone, John Stockton, Jeff Hornacek).

LeBron je v svojih finalih igral trikrat proti San Antoniu (Tim Duncan, Manu Ginobili, Tony Parker, Kawhi Leonard), Dallasu (Dirk Nowitzki, Jason Kidd, Jason Terry) Oklahomi (Kevin Durant, Russel Westbrook, James Harden, Serge Ibaka) in štirikrat proti Golden Stateu (Stephen Curry, Kevin Durant, Klay Thompson, Andre Iguodala). Enkrat je premagal San Antonio, Golden State in Oklahomo vsa ostala finala je izgubil in tako je črna pika na njegovem življenjepisu neslavnih 3:6.

The Shot
The Shot

Soigralci in trener

Michael Jordan je v svoji karieri Bullsov igral pod taktirko enega največjih trenerjev vseh časov Phila Jacksona in to je tisto nekaj kar James sam nikoli ni imel. Igral je za trenerje kot so Paul Silas, Brendan Malone, David Blatt, Ty Lue, Erik Spoelstra, Mike Brown lani Luke Walton in letos Frank Vogel. Nihče ni niti približno na ravni velikega Phil Jacksona.

Kar se tiče soigralcev je imel Jordan pomoč v igralcih kot so Scotie Pippen, Horace Grant, Dennis Rodman, Toni Kukoč, B.J. Armstrong in Steve Kerr. Medtem ko je Pippen eden najboljših obrambnih igralcev vseh časov je Rodman naravnost pošast, ki je puščala kri na igrišču. Dodaj še Kukoča in Kerra, ki sta ena najboljših strelcev vseh časov. Če primerjamo to s soigralci Jamesa bomo videli ali je kakšna razlika. Dwayne Wade, Chris Bosh, Kyrie Irving, Kevin Love in potem se kvaliteta znatno poslabša. Pri vsem tem poglejmo še finalne serije v katerih je igral brez pomoči teh soigralcev zaradi poškodb in ko teh igralcev ni bilo v ekipi. Ko govorimo o Bullsih govorimo o verjetno najboljši ekipi vseh časov, ki ji lahko parirajo verjetno prav Jamesovi nasprotniki Golden State Warriors.

The Big Three

Miami

Ekipi brez teh dveh igralcev

Ko je Michael Jordan pred sezono 1994-1995 zapustil Chicago in odšel v pokoj za dve leti ta ekipa ni bila slaba. V prvi sezoni so imeli izkupiček 55-27 in prišli do polfinala vzhoda, ko jih je po kontroverznih odločitvah premagala ekipa New Yorka. Naslednje leto so imeli rekord 47-35, a tu poudarim, da so bili pred povratkom Jordana, ekipa z izkupičkom 23-25. Izpadli so v drugem krogu končnice vzhoda proti Orlando Magic v 6 tekmah.

Scotie

Ko je leta 2010 zapustil Cleveland in se podal v Miami, je ekipa Clevelanda padla zelo nizko. Iz ekipe z izkupičkom 61-21 so v naslednjih 4 letih nanizali sezone z naslednjimi rezultati (19-63, 21-45, 24-58, 33-49). Ob njegovi vrnitvi so potem nadaljevali z zmagami (53-29, 57-25, 51-31, 50-32). Prav tako se enako dogaja s Clevelandom v zadnjih dveh letih, ko je odšel v L.A. (19-63). Enako se je zgodilo z Miamijem po odhodu leta 2014, ko so imeli izkupiček zmag 37-45 in leto kasneje 48-34. A to je ekipa, ki jo vodi Pat Riley in ne Dan Gilbert.

Lebron in JR

Zaključek

Michael Jordan je oseba, ki je lastnoročno ligo NBA potegnila na najvišji nivo in so vsi želeli biti kot Mike (Like Mike). V očeh mnogih bo za vedno ostal najboljši igralec vseh časov, a to ni nekaj kar se lahko meri s prstani, ker se lahko debata močno zaplete. Russel jih ima 11, Havlicek 10, Horry 7, Pippen 6 in Abdul-Jabbar 6. Jordan jih ima 6 in LeBron 3 prstane. Kaj če gre LeBronu vse prav in jih ima 9? Kaj če se Jordan ne upokoji in jih ima 8? Vprašanj in možnosti pri prstanih je preveč, a dejstvo je da jih ima nekdo za tri več. Ali se meri veličina po statistiki kjer ne veš ali več pomeni 33 točk in 6 asistenc ali 29 točk in 8 asistenc? Se gre tu za okus posameznika kjer mu smrtna resnost Jordana ali »jamranje« LeBrona ni všeč? Najverjetneje je to velik del tega, a še večji je kdaj si odraščal. Tisti, ki so videli Abdul-Jabbarja bo to on, kdor je videl Jordana bo to on in tako naprej vse do Duranta in Leonarda, če je temu tako. Ali bi zmagal ena na ena LeBron ali Jordan? Ali bi bil LeBron boljši, če bi imel boljšega trenerja? Bi lahko Jordan pripeljal ekipo Clevelanda do finala?

Medsebojno spoštovanje

Dejstvo je to da te debate ni mogoče rešiti. Jordan in LeBron si medsebojno izkazujeta neverjetno spoštovanje, saj je v očeh obeh glavno to, da pridobiva košarka. Ali smo tega spoštovanja zmožni tudi navijači je drugo vprašanje. Siguren sem, da tisti ki obožujemo košarko tega smo zmožni in lahko priznavamo veličino obeh.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekS pomočjo psov bomo bližje preprečevanju možganskih tumorjev
Naslednji članek10 najbolj nevarnih jedi na svetu

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.