10 najbolj nevarnih jedi na svetu

Tegillarca granosa ali krvna školjka

Že samo ime ne vzbuja apetita. Zakaj se imenujejo krvne? Ker vsebujejo veliko hemoglobina v krvi, ki je posledično temno rdeča. V nekaterih delih sveta je specialiteta, vendar zelo tvegana. Ta žival je namreč sposobna vsak dan filtrirati do 40 litrov vode, saj se na ta način prehranjuje. To pa tudi pomeni, da lahko zaužije razne bakterije in viruse, ki se seveda lahko prenesejo na človeka.

Roka drži krvno školjko

Bezgova jagoda

Same jagode niso nevarne za jesti, zato so pogosto vključene v medicinske izdelke in homeopatske pripravke. Tudi marmelado lahko naredimo iz njih. So pa zelo škodljive, če jih pojemo, ko še niso zrele ali primerno skuhane. Če pojemo nezrelo bezgovo jagodo, lahko dobimo drisko in napade. Prav tako so nevarni listi in ostali deli rastline.

Riba napihovalka

Japonska hrana Fugu je lahko tvoj zadnji obrok, če ni pripravljena pravilno. Ribe napihovalke namreč vsebujejo nevaren nevrotoksin, ki je 200-krat nevarnejši za ljudi od cianida. Zato je zelo pomembno, da Fugu pripravljajo le najbolj izkušeni kuharji. Če zaužiješ strup, boš najprej čutil otopelost okoli ust, nato popolno paralizo in končno smrt, ki se lahko zgodi že čez 20 minut ali šele čez 24 ur.

Riba napihovalka

Vrsta afriške žabe (ang. African bullfrog)

Žabe so delikatesa v številnih državah. Običajno se pojejo le kraki, v nekaterih afriških državah pa pojejo kar celo žabo. Koža te žabe vsebuje pa nevarne toksine, ki lahko vodijo k odpovedi ledvic in celo smrti. Kot zanimivost naj povemo, da so mlade žabe še celo bolj nevarne kot starejše, zato se jih moramo izogibati, preden se začne obdobje parjenja.

Echizen Kurage ali ogromna meduza

Ta ogromna meduza lahko zraste do dveh metrov višine in tehta 200 kilogramov. Na Japonskem veljajo za delikateso. Problem pa se skriva v načinu priprave. Mesa te meduze v nobenem primeru ne smeš jesti surovega, pač pa mora biti primerno skuhano. Če zaužiješ strup, lahko umreš zelo boleče smrti.

Meduza ulovi plen

Indijski oreščki

Tisti indijski oreščki, ki jih kupiš v trgovini, so že skuhani. Surovi so namreč izredno nevarni. V sebi skrivajo kemikalijo, ki je podobna tisti, ki se skriva v bršljanu. En surov indijski orešček te ne bo ubil, vendar ti bo povzročil veliko bolečine, kar se lahko konča s smrtjo. Sicer bi jih moral pojesti kar veliko, vendar vseeno raje ne tvegaj že zaradi bolečine.

Kæster Hákarl

Ta islandska delikatesa je v bistvu fermentirano meso morskih psov. Gre za tradicionalno islandsko jed, ki je narejena iz grenlandskega morskega psa. Težava se pojavi v tem, da ta morski pes nima ledvic in sečil, zato se odpadne snovi filtrirajo skozi kožo. To je seveda zelo nevarno za nas, če takšno meso zaužijemo. Meso mora biti fermentirano in preteči mora najmanj 6 mesecev sušenja, preden ga lahko pojemo.

Ackee

Tega državnega sadja Jamajke ne boš našel v trgovinah, ker je zelo strupeno. Če sadje zaužiješ nezrelo, se lahko hitro znajdeš v bolnišnici ali celo mrtvašnici. Zaradi strupa lahko bruhaš in posledično celo umreš. In kdo hoče umreti zaradi bruhanja? Sadje sicer lahko ješ, ko je dovolj zrelo, da koža sama poči, semen pa nikoli ne smeš pogoltniti.

Ackee

Živa hobotnica

Običajno ljudje ne jejo živih hobotnic, se pa na krožnikih lahko znajde nedavno ubita hobotnica. Tej jedi se reče San-nakji in je priljubljena v Koreji. Kako te lahko hobotnica ubije? Lovke se premikajo še po smrti in ko pridejo v stik s sezamovim oljem, se začnejo krčevito premikati. To je sicer videti, kot da je zabavno pojesti, ampak je lahko zelo nevarno. Če poješ take lovke, se lahko dobesedno zadušiš, ker se ne nehajo premikati, ko so v tvojem telesu.

Hobotnica se premika po obrazu ženske

Cassava

Iz te tropske rastline nastane tapioka, kar si gotovo že zaužil. Rastlino lahko poješ, vendar ne, ko je še surova. Če jo poješ surovo, boš zagotovo umrl zaradi strupa, ki se v tvojem telesu spremeni v smrtonosno obliko cianida. Zato je potrebno paziti, da se to rastlino primerno obdela, preden se jo zaužije. Korenino se mora olupiti, skuhati, posušiti, namočiti in odcediti.

Urednica revije Študent

VIRList verse
Prejšnji članekLeBron ali Jordan
Naslednji članekNajslabši filmi desetletja

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.