Rudar zlata v Kanadi našel mumificiranega mladiča mamuta

nature, sunset, panoramic
Foto: jw432 iz Pixabay

Mlad rudar je na severu Kanade med kopanjem naletel na nekaj nepričakovanega. Gre za eno izmed najbolj neverjetnih mumificiranih živali iz ledene dobe, ki so jih kadarkoli odkrili. Izkopal je namreč osupljivo ohranjeno truplo mladičke volnatega mamuta, staro več kot 35 000 let.

Paleontolog Grant Zazula je za kanadsko radiotelevizijo Canadian Broadcasting Corporation povedal, da gre za prelepo najdbo. Označil jo je celo kot najpomembnejše odkritje paleontologije v Severni Ameriki.

Mumificirana žival
Foto: Courtesy Prof Dan Shugar on University of Calgary

Mladička volnatega mamuta je bila stara nekaj več kot mesec dni, ko je poginila. Meri 140 centimetrov. V njenem želodcu so našli košček trave, kar nakazuje, da je zadnje trenutke preživela na paši. Truplo ima velik del kože in dlake nedotaknjeno, zato gre za najpopolnejše mumificiranega sesalca, najdenega na celini. Skoraj popolna ohranjenost kože na njenem telesu kaže na to, da je morda končala ujeta v blatu, nato pa zamrznjena v ledu v ledeni dobi.

Mamutko so poimenovali Nun cho ga, kar pomeni »velika mala žival« v jeziku Hän (jeziku, ki ga govorijo prebivalci prvega naroda Trʼondëk Hwëchʼin, ki živi na območju najdbe).

Nekaj dni po odkritju navdušenje še ni popustilo. Zazula pravi, da bodo z ekipo potrebovali še nekaj tednov, da bodo doumeli, kaj so odkrili. Poleg tega bodo sodelovali tudi z narodom Trʼondëk Hwëchʼin in se skupaj odločili, kaj bodo z najdbo storili in kaj se iz nje naučili.

VIRGold miner in Canada finds mummified 35,000-year-old baby woolly mammoth
Prejšnji članekNajboljše aplikacije za poletje 2022
Naslednji članekIščeš okus alkoholnih pijač brez alkohola? Poskusi (brez)alkoholni sladoled!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.