Sateliti Starlink bodo kmalu dobili senčnike za zmanjšanje bleščanja, pravi Elon Musk

Za StarLinkove satelite bo kmalu na voljo dodatna oprema, ki bo omejila njihovo nepričakovano svetlost. Konvoj svetlih lučk na nebu smo lahko opazovali tudi mi. Ta svetlost pa skrbi veliko astronomov, ki pravijo, da bi ogromna konstelacija satelitov lahko resno motila različna znanstvena opazovanja. In Starlink bo postal resnično velik, če bo šlo vse po načrtu SpaceX-a: Podjetje ima dovoljenje za lansiranje 12.000 plovil v nizko zemeljsko orbito (LEO) in je že zaprosilo za dovoljenje za dodatnih 30.000.

Človeštvo je od začetka vesoljske dobe leta 1957 v orbito izstrelilo samo 9.400 objektov

Ustanovitelj SpaceX-a in izvršni direktor Elon Musk je dejal, da bo podjetje našlo način, kako Starlinkove satelite zbledeti iz teleskopov znanstvenikov. Napoveduje, da sateliti na koncu ne bodo imeli nobenega vpliva na astronomska odkritja. SpaceX sodeluje z astronomsko skupnostjo in dela na tem, da se to zgodi, pravijo raziskovalci. Podjetje pa je že preizkusilo nekaj omilitvenih ukrepov.

Na primer, eden izmed 60 satelitov Starlink, ki so bili januarja izstreljeni z raketo Falcon 9, je bil poskusno prevlečen s  premazom, da bi postal manj odseven. Opazovanja kažejo, da je ta »DarkSat« bistveno bolj zatemnjen kot svetlejše kohorte StarLinkov, vendar verjetno ne dovolj zatemnjen, da bi odpravil pomisleke večine astronomov glede mega konstelacije satelitov.

Toda SpaceX sprejema tudi dodatne ukrepe, kar nas pripelje do nove dodatne opreme

Musk je v tvitnil: »Sprejemamo nekaj ključnih korakov za zmanjšanje svetilnosti satelita. Morali bi biti veliko manj opazni s spreminjanjem kota sončne plošče in vsi sateliti dobijo senčnike, začenši z 9. Izstrelitvijo.«

V naslednjem tvitu je povedal nekaj podrobnosti o senčnikih, ki bodo predvidoma zmanjšali odboj sonca s teles satelitov: »Narejena je iz posebne temne pene, ki je izjemno radijsko pregledna, da ne bi vplivala na antene s faznimi nizi. Videti je kot avtomobilski senčnik.«

Internet prek StarLinka bi lahko bil kmalu dostopen

Sateliti, opremljeni s senčniki, bodo kmalu vzleteli, saj bi morala biti Starlinkova izstrelitev 9 tik za vogalom. Zadnji je bil številka 7, lansiranje 8 pa je namenjeno za maj.

Vsaka misija Starlink vsebuje 60 satelitov. Do danes je SpaceX v LEO lansiral 422 satelitov, vključno z dvemi prototipi, iz februarja 2018. Musk je dejal, da lahko Starlink s 400 sateliti doseže »majhno« internetno storitev, s približno 800 pa že »zmerno«. Se pravi bo sistem verjetno začel delovati razmeroma kmalu.

V kratkem času bi morala biti vidna tudi učinkovitost senčnikov. Astronomi bodo nedvomno spremljali spremenjene satelite v upanju, da ne bodo preveč izstopali proti temnemu nebu.

VIRLive Science
Prejšnji članekKatere erotične igračke skrivajo študentski predali
Naslednji članekPrek roba prelivajoč zaslon vrhunskih naprav družine Huawei P40

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.