Znanost odgovarja: Kakšno vlogo imajo telefoni na duševno počutje mladih?

people, network, smartphone
Foto: geralt iz Pixabay

Digitalni mediji so prevzeli svet in zavzeli pomemben del dneva v življenju mladih, saj na digitalnih napravah preživljajo tudi po več ur. Vse to je precej zaskrbljujoče, saj vemo, da ima lahko digitalna tehnologija poguben vpliv na duševno zdravje mladih. Vendar je nova študija morda vseeno žarek upanja v temni prihodnosti.

Študijo so opravili na 425 mladih odraslih

V povprečju mladi odrasli v Kanadi vsak dan preživijo več ur na svojih pametnih telefonih. Mnogi skočijo s TikToka na Netflix na Instagram in odložijo telefon samo zato, da se prestavijo na drugi medij, ker igrajo video igre. Vse več raziskav preučuje potencialne nevarnosti prekomerne uporabe digitalnih medijev, pa tudi potencialne koristi zmerne uporabe digitalnih medijev s stališča duševnega zdravja.

Nedavna študija univerze McGill, ki je vključevala 425 prebivalcev Quebeca, starih od 18 do 25 let, je pokazala, da mladi odrasli, ki imajo pogostejše psihotične izkušnje, tudi več časa porabijo za uporabo digitalnih medijev. Zanimivo je, da je študija, ki je anketirala udeležence v obdobju šestih mesecev, tudi ugotovila, da se zdi, da preživljanje več časa na digitalnih medijih ne povzroča nobene spremembe v pogostosti psihotičnih izkušenj skozi čas, je povedal glavni avtor in psihiater Vincent Paquin.

Happy young businesswoman speaking on the phone while working in a warehouse. Online store owner making plans for product shipping. Creative female entrepreneur running an e-commerce small business.
Foto: JLco – Julia Amaral iz iStock

Ugotovitve so pomirjujoče

Raziskovalci s »psihotičnimi izkušnjami« označujejo vrsto nenavadnih misli in zaznav, kot je prepričanje o nevarnosti ter izkušnja slišanja in videnja stvari, ki jih drugi ljudje ne vidijo ali slišijo. Te izkušnje so relativno pogoste in prizadenejo približno 5 % mladih odraslih.

»Naše ugotovitve so pomirjujoče, ker ne kažejo dokazov, da lahko digitalni mediji povzročijo ali poslabšajo psihotične izkušnje pri mladih,« je dejal Paquin. »Pomembno se je zavedati, da je vsak človek drugačen. V nekaterih primerih so lahko digitalni mediji zelo koristni za človekovo dobro počutje, v drugih primerih pa lahko te tehnologije povzročijo nenamerno škodo.«

woman, girl, young
Foto: silviarita iz Pixabay

Dostop do storitev duševnega zdravja tudi preko digitalnih medijev

Raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve pomagale izboljšati storitve duševnega zdravja za mlade. Z boljšim razumevanjem vrst digitalnih vsebin in dejavnosti, ki so pomembne za mlade, lahko postanejo storitve duševnega zdravja bolj dostopne in bolj usklajene s potrebami posameznika, pravijo.

»Pomembno je, da imajo mladi, njihove družine ter zdravniki in oblikovalci politik znanstvene dokaze o tveganjih in koristih digitalnih medijev za duševno zdravje,« je dejal Paquin. »Glede na to, da imajo mladi odrasli z več psihotičnih izkušenj morda raje digitalne tehnologije, lahko uporabijo digitalne platforme, da povečajo svoj dostop do natančnih informacij o duševnem zdravju in ustreznih storitev.«

Young handsome Indian man using laptop computer, mobile phone, working freelance project online, sitting outdoors. Successful business. Asian student studying, learning language, online education concept
Foto: Mirel Kipioro iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekČudovita pridobitev slovenske univerze, ki bo v pomoč celemu mestu
Naslednji članekPlastike NIKOLI ne segrevaj v mikrovalovni pečici – tudi “microwave safe” je lahko nevarna

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.