Te kofein res lahko strezni?

Načinov za treznjenje je veliko, le malo pa jih resnično učinkuje. Nekateri recimo verjamejo, da se po par popitih kozarčkih lahko zopet spraviš k »zdravi pameti« tako, da spiješ skodelico kave.

Toda ali je res tako preprosto?

Ko spiješ prvi kozarček in se nivo alkohola v tvoji krvi poviša, se ti zdi, da si veliko bolj pozoren in dojemljiv za okolico. Ta učinek lahko traja okoli uro in pol.

Gotovo pa se ti je že zgodilo, da si čez nekaj časa, ko pa si jih zvrnil že nekaj več, postal zaspan in utrujen. In kako se (predvsem študentje) borimo z utrujenostjo? S kavo, seveda!

Če ga »že malo čutiš« in nato spiješ kavo, kofein zmanjša učinek utrujenosti, ki ga je povzročil alkohol. Spet se ti zdi, da si bolj pozoren in osredotočen. Toda … ali si tudi streznjen?

Nisi več zaspan … trezen pa tudi ne

Kava lahko zmanjša učinke alkohola, toda to še ne pomeni, da te strezni. Kljub kavi, ki si jo popil, so tvoje miselne sposobnosti še vedno pod vplivom alkohola. »Pijanost« dokončno izgine šele po tem, ko jetra prebavijo alkohol. Žal kava pri tem procesu ne pomaga kaj dosti.

Lahko pa te prinese okoli tako, da spiješ še več alkohola. Kofein ti da energijo, to pa v tvojih možganih povzroči lažen občutek treznosti. Ker misliš, da si trezen, znova začneš piti in … no, saj vsi vemo, kako zna biti, ko je alkohola preveč. ?

Prejšnji članekKaj storiti za zdrave lase?
Naslednji članekTop 5 slovenskih podcastov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.